miercuri, 24 ianuarie 2018

Ambiguitatea Capodoporei




Lansare de carte 


Ștefan Simion 


Librăria Cărturești Verona, București 


25 ianuarie 2018





    Livio Vacchini (1933-2007) face parte din elita arhitecturii ticineze împreună cu Mario Botta, Luigi Snozzi și Aurelio Galfetti. Vacchini reprezintă un mod unic de a concepe practica disciplinei și nu poate fi pus sub semnul unui stil, grup sau mișcări arhitecturale. Gândirea sa continuă spațiul întredeschis de marii maeștrii ai arhitecturii – de la arhitecții templelor antice grecești ori ai piramidelor și până la Louis Kahn și Mies van der Rohe. Moștenirea sa este clasică în sensul atemporalității sale, rezistând noutăților contemporane și întotdeauna fiind de partea logicii interne și a coerenței proiectului de arhitectură. Repunând în chestiune problemele fundamentale ale disciplinei, Vacchini este arhitectul sfârșitului de secol 20 care reactualizează unitatea vitruviană a sintezei dintre practică și teorie în procesul de concepție a proiectului.
    Cartea cu 11 dialoguri despre arhtiectura și viața lui Livio Vacchini, cu puternice nuanțe teroretice și biografice, reprezintă rezultatul unei cercetări post-doctorale desfășurate la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne în 2013-2014 de către Ștefan Simion ca urmare a câștigării premiului SCIEX atribuit de Conferința Rectorilor Universităților Elvețiene.
    Cele 11 personalități intervievate sunt indisociabil legate de evoluția și recepția critică, și deosebit de strâns legate de biografia arhitectului: arhitecţii Luigi Snozzi, Aurelio Galfetti, Mario Botta; criticii şi profesorii Jean-Claude Vigato şi Jacques Gubler, Silvia Gmür, asociata lui Vacchini, Eloisa Vacchini, fiica architectului, teoreticienii și profesorii Joseph Abram Nancy și Roberto Masiero, profesorul Luca Ortelli.
   Forma grafică a cărții este dată de imaginile care ilustrează bogăția referințelor pe care le actualizează arhitectura lui Vacchini. Cum fiecare personalitate intervievată își are propriile referințe în domenii diverse, precum pictura, sculptura, filozofia, muzica, această carte devine și un album de artă, adunând într-o manieră vizuală lumea evocată de opera lui Vacchini și de evoluția arhitecturii ticineze a sfârșitului de secol 20.
    Prin mărturiile memorialistice adunate, cartea se adresează și nearhitecților: intelectualilor și oamenilor de cultură. Ea oferă o perspectivă cvasi-absentă din ansamblul literar – în general, dar și în cazul particular al arhitecturii – de a prezenta complexitatea și bogăția vieții unui arhitect: parcursul său, pasiunile și frustrările sale, lumea din care făcea el parte și luptele unei generații extraordinare de arhitecți; toate acestea pe fundalul istoriei unui canton elvețian care în decurs de jumătate de veac a trecut de la precaritate la statutul de centru cultural european și mondial.
Lansarea are loc intre orele 19:00 - 22:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu