joi, 6 iulie 2017

Exponatul lunii iulie




Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu 


Râmnicu Vâlcea 


iulie 2017





    Exponatul lunii iulie este un patefon marca His Master´s Voice, înscris la numărul 171 al colecţiei de Istorie contemporană; el a fost achiziţionat de la Elena Butoli din Râmnicu Vâlcea în anul 1979.
    Patefonul a făcut trecerea de la gramofon la aparatele electrice de redat muzică (pick-up, magnetofon etc), fiind produs în anul 1930 de compania britanică The Gramophone Company Ltd. Mayes.Middlessex, avantajele sale faţă de gramofon fiind dimensiunile şi portabilitatea.
O poveste interesantă o are logo-ul aparatului, câinele care ascultă la pâlnia gramofonului.
  Câinele aparţinuse unui cântăreţ englez, Mark Barraud, de la care fratele său, Francis, a moştenit gramofonul cu înregistrările cântate de Mark. La auzul vocii fostului stăpân, câinele i-a recunoscut vocea şi se uita în pâlnia gramofonului. Francis,de profesie pictor a surprins scena într-un tablou pe care dorea să-l comercializeze. Tabloul n-a avut succes ca operă de artă însă a fost achizitionat de compania engleză The Gramophone Company Ltd. Mayes.Middlessex care producea gramofoane, devenind logo-ul acesteia.
   În anul 1908 compania şi-a schimbat denumirea în His Master´s Voice comercializându-şi toate produsele sub noul logo.
   Patefonul din colecţia de Istorie contemporană, se află aşezat într-o cutie de lemn, învelită în piele neagră, prevăzută cu mâner din piele; aparatul are maneta, braţul cu ac şi bureţelul pentru şters plăcile.
Dimensiunile aparatului sunt:
L: 41 cm, l: 28,5 cm, H: 14 cm, D platan: 25 cm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu