luni, 4 decembrie 2017

"...mare meșter sticlar..."




Arta plastică contemporană românească 


Dan Băncilă 










Articol publicat în Revista Flacăra, nr. 25. 28 iunie 1975.






Articol publicat în Almanah Flacăra 1984. Decembrie 1983.


    Joi, 7 decembrie 2017, ora 18:00, vă invităm la Galeria de Artă SENSO (Bd. Unirii nr. 15, București), unde va avea loc vernisajul expoziţiei Dan Băncilă, un artist cunoscut pentru operele sale realizate în sticlă, cristal și bronz. "Bronzul se aliază extraordinar de bine cu limpezimea cristalului” - spune artistul despre lucrările sale.
   Dan Băncilă este nume consacrat în domeniul prelucrării sticlei, cu o carieră artistică remarcabilă în care a experimentat tot ce poate oferi mai frumos acest material transparent și colorat.
   Vernisajul expoziției va fi prezentat de Dr. Doina Păuleanu, istoric și critic de artă, director al Muzeului de Artă din Constanța.
    "Privind lucrările artistului Dan Băncilă descoperi un univers magic și strălucitor, plin de transparență, lumină și culoare. Pe lângă operele din sticlă și cristal, în atelierul său se pot admira și sculpturi în bronz înfățișând personaje feminine grațioase sau arlechini, din lumea circului.” - Dr. Doina Păuleanu.

   Expoziţia Dan Băncilă va putea fi vizitată la Galeria SENSO 
în perioada 7 decembrie 2017 - 19 ianuarie 2018, 
de luni până vineri între orele 11:00 – 18:00 și sâmbăta între orele 12:00 -18:00.

 Dan Băncilă s-a născut pe 7 octombrie 1943, la București.
   Este absolvent al Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, promoţia 1969, clasa profesorilor Zoe Băicoianu și Ion Popescu-Negreni.
   Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi are lucrări în colecții particulare și muzee din Japonia, Olanda, Germania, Danemarca, Italia, Franța, Belgia, Canada, Elveția și România. A avut expoziţii personale şi de grup în România, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Ungaria, Danemarca, Belgia, Olanda, Franţa, Elveția, Spania, Grecia, Marea Britanie, Japonia, SUA.
   Din 1974, Dan Băncilă a fost recompensat în țară și străinătate cu numeroase premii și distincții pentru talentul și activitatea sa prodigioasă, cele mai importante fiind Ordinul Cultural de merit în grad de Comandor al Artelor Plastice (2001), dar și titlul de Personalitatea Anului 2008 în Arte Decorative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu