luni, 11 decembrie 2017

In memoriam Nae Săftoiu




Arta plastică contemporană românească 


Nicolae Săftoiu 


Muzeul de Artă Vizuală, Galați 


13 decembrie 2017





Nicolae Săftoiu ne-a părăsit în primăvara acestui an.
   Muzeul de Artă Vizuală a avut privilegiul să-i găzduiască ultima expoziție în toamna anului 2016, iar acum, la sfârșit de an, ni se pare un gest absolut firesc să încheiem șirul vernisajelor, cu expoziția omagială In memoriam Nae Săftoiu miercuri, 13 decembrie, la ora 18:00.
   Nicolae Săftoiu s-a născut pe 28 martie 1935 la Cozieni, Ilfov și a absolvit în 1958, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, secția Grafică. Lucrările sale au fost prezentate în întreaga lume, din Statele Unite ale Americii, Europa, America de Sud, până în Japonia. Are lucrări în colecții private din Franța, S.U.A.,Germania, Japonia. A primit Premiul Uniunii Artiștilor Plastici în 1968 și în 1980, Ordinul Meritul Cultural, clasa a V-a în 1969, Premiul Special la festivalul Eurocon I –Trieste, etc.
   În perioada 1991-2000, Nicolae Săftoiu a realizat grafica bancnotelor puse în circulație de Banca Națională a României.
   "Artistul aparține acelei categorii mereu nemulțumită de propria-i operă, ce se alimentează din reformulări, dintr-o permanentă, superioară nevoie de regăsire și confirmare prin cultură” spunea despre Nae Săftoiu criticul de artă Dorana Coșoveanu.
Vernisajul va avea loc în prezența soției artistului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu