vineri, 10 noiembrie 2017

Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil




Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


10 - 12 noiembrie 2017






    Sâmbătă, înainte de Hranghel, se fac moși. De Hranghel fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi "lumina de veci“ în lumea de dincolo. Finii merg cu colăcei la nași. Se amestecă berbecii cu oile. În acest scop se face turta areților (berbecilor) care se aruncă între oi. Dacă ea cade cu fața în sus, oilor le va merge bine. Se serbează "cu desăvârșit nelucru“.
    Muzeul Țăranului marchează sfârșitul toamnei și ultimele zile de dulce înainte de intrarea în postul Crăciunului, invitându-și publicul la Târgul de Sfinții Mihail și Gavriil unde, timp de trei zile, de vineri, 10 până duminică, 12 ale lunii lui Brumar, de la orele 10 de dimineață până la 6 seara, 50 de meșteri și artiști vin din toată țara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an. Vor fi de târguit: obiecte din ceramică, țăsături, icoane, podoabe, obiecte din lemn.
Alături de meșteri, Galeria de Artă Țărănească scoate în curte lucruri care mai de care mai încântătoare: haine de sărbătoare, ștergare din bumbac, scoarțe, lepedee și fețe de masă; ploști, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri și alte meșteșuguri.
    De-ale gurii puteți târgui: miere, prăjituri, zacuscă, turtă dulce, plante de leac și țuică.
Vă invităm să regăsiți frumusețea și mărturia gesturilor în lucrurile meșteșugite deopotrivă de țărani, artizani și artiști.
Târg (o)rânduit de Muzeul Național al Țăranului Român
Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).
Coordonatori: Oana Constantin și Simona Hobincu (Secția Educație Muzeală)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu