duminică, 8 octombrie 2017

În lumea personajelor Lowendal




Muzeul Colecțiilor de Artă 


București 


13 octombrie 2017 - 31 ianuarie 2018





   O expoziție dedicată operei lui George Löwendal cu ocazia aniversării a 120 ani de la nașterea artistului constituie un moment de reevaluare a unei creativități ce poate fi descifrată sub semnul unei paradoxale și fericite excepții. Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorții: va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatului Teatru Național. Cosmopolitul oraș bucovinean, spațiu legendar central-european, a fost fără îndoială benefic pentru creativitatea lui Löwendal, care a intrat în avangarda mișcării teatrale și artistice, fapt documentat mai ales de schițele scenografice sau de costum, dar și în studiile expresioniste ale portretelor sale. Modernitatea înnoitoare, cultivată de Löwendal în lumea prin excelență citadină a Cernăuților din anii interbelici, se va îmbina neașteptat cu o vână tradițională, regăsită odată cu descoperirea unui teritoriu genuin: Bucovina, cu peisajele, mănăstirile și, mai ales, cu țăranii săi.
   Prezenta expoziție-dosar dorește să evidențieze forța creatoare cu care Löwendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influențate de lecția impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină.
   Selecția propusă (în jur de 120 de lucrări aparținând Fundației Löwendal), va ilustra această diversitate a activității sale artistice.
   Alături de lucrările de pictură și grafică, expoziția va cuprinde și un aparat documentar - texte și fotografii - ilustrând biografia artistică a lui Löwendal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu