sâmbătă, 21 octombrie 2017

Fuga cu Henri - Aviatorul fantomă




Lansare de carte 


Mihai Mănuțiu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


21 octombrie 2017




    Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită la lansarea celor mai noi două cărți ale cunoscutului regizor, scriitor și eseist Mihai Măniuțiu, Fuga cu Henri. Culegere de proze apărută recent la Humanitas și volumul de poeme Aviatorul fantomă, publicat la Editura Tracus Arte. La eveniment vor vorbi Mihai Măniuțiu, criticul literar Cosmin Ciotloș și directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea. Mariana Mihuț și Marian Râlea, doi dintre cei mai îndrăgiți actori, vor citi pentru public fragmente din cele două volume.
    "Laconismul, tehnica elipsei, a crochiului și sugestiei, împreună cu suculența morbidă a descrierilor transformă paginile lui Mihai Măniuțiu într-o veritabilă anatomie a visului, într-o masă de disecție a fluidului fantasmatic." (Dan C. Mihăilescu)
    Regizor de teatru, scriitor şi eseist, Mihai Mănuțiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti în 1978. A montat în teatre importante din România şi din străinătate (Belgia, Marea Britanie, Turcia, SUA), creaţiile sale primind numeroase premii pentru cea mai bună regie, originalitate şi cel mai bun spectacol al anului. A realizat peste o sută de spectacole. În prezent, este director al Teatrului Naţional din Cluj, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj - Napoca și distinguished professor la University of California, Irvine. Ca scriitor, a publicat trei volume de poeme: În Balkanya, eu şi ceilalţi demoni (2011), Până una-alta (2012), Vertij (2014) şi mai multe volume de povestiri cu tentă onirică şi fantastică: Un zeu aproape muritor (1982), Istorii pe care n-am să le scriu (1998), Omphalos (2001). În anul 2004, i-a apărut romanul Memoriile hingherului, iar în 2011, volumul de povestiri Opiniile unui călător nedemn de încredere. Dintre eseurile sale teatrale amintim: Redescoperirea actorului (1985), Cercul de aur (1989), Despre mască şi iluzie (Humanitas, Bucureşti, 2007) și Aventurile hingherului în Balkanya (Humanitas, Bucureşti, 2015. Creaţiei sale literare şi teatrale i-au fost dedicate volumul Dansând pe ruine de Dan C. Mihăilescu (2006), cartea de comentarii critice semnată de Mircea Morariu – Mihai Măniuţiu. Ipostaze esenţiale (2008) – şi trei albume monografice: Trilogia Dublului (1997), Măniuțiu. Imagini de spectacol de Cipriana Petre-Mateescu (2002), Mihai Măniuţiu. Spaţiul cameleonic de Cristina Modreanu (2010). | www.maniutiu.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu