sâmbătă, 21 octombrie 2017

CineBucureşti.100 de ani de modernitate




La film în oraș 


București 


24 - 26 octombrie 2017





    În zilele de 24, 25 şi 26 octombrie 2017, ora 19:00, în trei cinematografe din zona centrală a Bucureştiului vor avea loc trei proiecţii de referinţă din filmografia românească, urmate de dezbateri:
- De trei ori Bucureşti (regia Horea Popescu, Mihai Iacob şi Ion Popescu Gopo, 1968), marţi, 
24 octombrie, la Cinemateca Eforie / Sala Jean Georgescu - Str. Eforie nr. 2;
- O zi la Bucureşti (regia Ion Popescu Gopo,1987), miercuri, 25 octombrie, la Cinemateca Union / Sala Paul Călinescu - Str. Ion Câmpineanu nr. 21;
- Bacalaureat (scenariu și regia Cristian Mungiu, 2016), joi, 26 octombrie, la Cinema Europa - Calea Moșilor nr. 127.
    Premergător vizionării filmului Bacalaureat, joi, 26 octombrie, ora 13:00, la Colegiul Tehnic Media din Bucureşti se va desfăşura colocviul cu tema Sala de cinema.O perspectivă arhitecturală, susţinut de autorii proiectului cultural CineBucureşti.100 de ani de modernitate, conf. univ. dr. arh. Mihaela Pelteacu şi asist. drd. arh. Daniela Maria Puia.
    Continuând incursiunea în istoria sălilor bucureştene de cinema, iniţiată în cadrul expoziţiei CineBucureşti.100 de ani de modernitate şi completând dezbaterile susţinute cu prilejul conferinţei cu titlul Sala de cinema în oraş, organizată în luna septembrie 2017 în cadrul proiectului, proiecţiile de film reunite sub titlul La film în oraş propun publicului larg interacţiunea nemijlocită cu filmul şi sala de cinema conectate direct la spaţiul urban.
    Acţiunile proiectului vor transmite publicului idei sensibile legate de calităţile şi potenţialul acestor spaţii de a deveni veritabile locuri de socialitate, încurajând frecventarea şi participarea directă la o experienţa cinematografică autentică, prin recunoaşterea calităţilor sălilor de cinema din zona centrală sub raportul receptării artistice. Prelegerile susţinute de specialişti din domeniul arhitecturii şi filmului vor aduce în prim planul dezbaterii arhitectura insuficient explorată a sălilor de cinema, implicând totodată înţelegerea filmului ca instrument de educaţie cultural - artistică.
    La aproape un secol de la apariţia primelor spaţii de proiecţie cinematografică, prezentarea publică a locului sălii de cinema în cadrul spaţiului urban bucureştean din perspectiva arhitecturii şi filmului, reprezintă o contribuţie necesară pentru găsirea modalităţilor de regândire şi reactivare sustenabilă a acestor spaţii şi înţelegerea nevoii unei abordări pluridisciplinare: arhitecturală, urbanistică, artistică, economică, socială etc.
CineBucureşti.100 de ani de modernitate materializează efortul conjugat al unei echipe interdisciplinare şi urmăreşte să asigure o vizibilitate corespunzătoare artei filmului şi spaţiului său de imersiune: sala de cinema.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu