luni, 3 iulie 2017

Patrimoniul viitorului




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Național Brukenthal, Sibiu 


5 iulie - 2 septembrie 2017






Locul de desfăşurare: Muzeul de Artă Contemporană (Str. Tribunei, Nr. 6)
Vernisaj: Miercuri, 5 iulie, ora 12:00
Curatori: Robert Strebeli și Alexandra Gălăbuț
Muzeele se înființează și trăiesc prin colecțiile pe care le administrează.
   Piesele fiecărei colecții transmit atât informația istorică a trecutului cât și documentarea prezentului în folosul cercetărilor viitoare. Baronul Samuel von Brukenthal a colecționat, pe lângă obiecte valoroase pentru trecutul artelor și științelor, și creația contemporană a vremii sale.
   Potrivit acestei tradiții, Muzeul Național Brukenthal continuă munca de relaționare a colecțiilor cu actualitatea artistică, expoziția prezentând piese din colecția Muzeului de Artă Contemporană ce se constituie în patrimoniul următoarelor secole.
   Pentru Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, anul 2017 este purtător de semnificații multiple: sărbătorirea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, sărbătorirea a 10 ani de la Sibiu Capitală Culturală Europeană și, în special, sărbătorirea a 200 de ani de la deschiderea sa pentru public. În acord cu aceste cifre semnificative, conceptul expoziției prezintă două grupuri de artiști: cei 20 și cei 17, ilustrând evoluția artei contemporane în România așa cum poate fi documentată în colecția muzeului.
    Cei 20 (Petre Achițenie, Virgil Almăşanu, Gheorghe I. Anghel, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Maria Bodor, Marcel Bunea, Rodica Chișu, Peter Connerth, Sorin Dumitrescu, Teodor Hrib, Sorin Ilfoveanu, Tudor Lorman, Ion Pacea, Ion Sălişteanu, Gheorghe Spiridon, Dorian Szasz, Lia Szasz, Ion Vlad și Grigore Zincovschi) reprezintă o generație activă mai ales în anii 80. Deși confruntați cu restricțiile și ideologia regimului comunist, creația acestor artiști reflectă educația de înalt nivel primită în institutele de arte plastice din București, Cluj-Napoca și Iași sub îndrumarea maeștrilor artei românești prin care au supraviețuit influențele artei europene în special din perioada interbelică. O parte dintre artiștii primului grup au dobândit renume în diaspora, alții predau în universitățile de artă din țară iar alții au primit recunoaștere națională prin intermediul decorațiilor sau afilierii la Academia României.
    Cei 17 (Zsolt Berszan, István Betuker, Zamfira Bîrzu, Cristian Diaconescu, Gabriela Drinceanu, Adrian Luca, Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Mihai Pamfil, Mihai Pâslariu, Andrei Popa, Cătălin Precup, Florica Prevenda, Robert Strebeli, Albert Sofian, Veres Szabolcs și Sorina Țibacov) reprezintă generația prezentului, în plin proces de afirmare și definire a identității artistice. Acești artiști sunt factorul up-date al scenei de artă contemporană românească, nu doar sub aspectul ultimelor tendințe și inovații dar și sub aspectul accesării sistemelor de educație europene și internaționale de grant-uri, studii masterale și doctorale.     Mai înclinați spre interdisciplinaritate, ei beneficiază de re-deschiderea experienței de tip homo europaeus pentru artiștii români.
    Expoziția prezintă o selecție de 37 lucrări de pictură, desen, tapițerie, grafică, sculptură, compoziție cinetică, fotografie, colaj, instalație și tehnică mixtă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu