marți, 9 mai 2017

Exponatul lunii




Muzeul Municipal Curtea de Argeș 


mai 2017




   Obiectul lunii reprezintă o maşină de scris electronică produsă în Germania Occidentală în anul 1983. Modelul expus de Muzeul Municipal este un Triumph Royal SE 1010 şi face parte din gama de maşini de scris electrice industriale cu funcţiile controlate de microprocesor.
   Din oţel inoxidabil sunt prezente câteva tije şi şine de ghidaj, placa pe care este aşezat motoraşul electric şi unele şuruburi sau piese mai mici. Motoraşul electric pentru controlul rotiţei margaretă şi a ciocănelului de lovire a caracterelor are o carcasă din aluminiu-magneziu iar la interior pentru rotor şi stator sunt prezente cuprul şi fierul. Pe o etichetă plastifiată sunt imprimate câteva date tehnice despre alimentarea cu energie electrică.
   Poate cea mai importantă facilitate a maşinii de scris industriale Triumph este realizarea de a imprima text în foaie de format A3 pe orizontală, acest lucru fiind posibil datorită deschiderii de mari dimensiuni orizontale a rastelului pentru hârtie.
   Preţul de vânzare pentru modelul SE 1010 şi 1011 era de 1456 $, ceea ce reprezenta salariul pe două luni al unui muncitor din capitalismul american sau salariul echivalent pe un an şi jumătate al unui român trăitor în lagărul comunist. În România anilor 80 însă, deţinerea unei maşini de scris era aproape imposibilă.
   Conform unui decret al Consiliului de Stat din 28 martie 1983, ca să cumperi o maşină de scris, spre exemplu, aveai nevoie de aprobarea autorităţilor iar pentru controlul "amprentelor" maşinii sale, fiecare "particular" era obligat să se deplaseze periodic la Miliţia locală ca să dea probe de scris. Aparatul putea fi chiar confiscat dacă organele statului hotărau că persoana care deţine maşina de scris prezintă un pericol politic.
   Se specifică, de exemplu, că persoanele cărora li s-au dat sau care au moştenit maşini de scris trebuie să obţină, la rândul lor, permisiunea Miliţiei pentru a le folosi. Decretul nu se aplica însă în cazul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne.
   Odată cu rafinarea şi evoluţia sistemelor de operare, procesatoarele de texte au înlocuit necesitatea folosirii maşinilor de scris. Imprimanta digitală (cu jet de cerneală sau laser) conectată la computer va înlocui cartuşul cu bandă folosit la maşina de scris, undeva spre sfârşitul secolului XX, oprind o dominaţie de peste un veac al acestei minunate invenţii mecanice, ce apăruse în producţia de masă după anul 1873, la sfârşit de secol XIX, o perioadă numită Belle Epoque (epoca frumoasă) în Franţa sau Victorian age (epoca Victoriană) în Anglia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu