vineri, 31 martie 2017

Exponatul Lunii Aprilie




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 aprilie 2017





   Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 3 aprilie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Aprilie.
   Pentru perioada 1 – 30 aprilie 2017, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un Cleşte pentru zahăr.
   Cleştele pentru zahăr, ce face obiectul Exponatului Lunii, are forma de potcoavă având două braţe flexibile. Din profil fiecare braţ are forma unui picior de pasăre având în capăt o gheară de pasăre. Pe laterale şi pe partea curbată are decoraţiuni florale. Cleştele are lungimea de 10 cm, lăţimea de 2,5 cm şi grosimea de 0,1 cm şi este confecţionat din alpaca. Acesta servea la prinderea cuburilor de zahăr din zaharniţă. Cleştele datează de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX şi nu este poansonat.
   În aproape orice casă din România găseam la începutul secolului trecut cleşti prntru zahăr şi pentru gheaţă. Pentru zahăr, pentru că la acea vreme se servea zahăr cubic la cafea sau ceai, cleşti pentru gheaţă pentru că nu se putea lua nimic fără un cubuleţ de gheaţă. Aceşti cleşti se vindeau de obicei, în cadrul seturilor de tacâmuri de 6, 12 sau 24 de persoane, însă puteau fi cumpăraţi şi separat. Marea lor majoritate a fost realizată din metal, existând însă şi cazuri în care cleştii au fost realizaţi din bachelită, celuloid, lemn sau os. Cei din metal au fost făcuţi preponderent din alpaca argintată sau argint.
   Mulţi cleşti care se găsesc la noi au fost importaţi din Germania, Franţa, Imperiul Austro-Ungar, Italia, Anglia şi, foarte rar, America. Aceştia au fost realizaţi de manufacturi sau bijutieri, caz în care au poansoane sau iniţiale de bijutieri. Există însă cleşti fără poansonare, făcuţi probabil în ateliere mai mici sau chiar de particulari, care sunt greu de depistat. Oricum aceste obiecte folositoare erau frumos cizelate, unele dintre ele fiind adevărate bijuterii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu