sâmbătă, 14 ianuarie 2017

Calendar 2017




Casa Junilor


Brașov


15 ianuarie 2017





   Duminica, de Ziua Culturii Nationale, Grupul Motive tradiționale din Țara Bârsei si Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovechi va invita, începând cu ora 17:00, la un eveniment dedicat calendarului traditional. Vom vernisa o expozitie inedita, intitulata Calendar 2017, ce cuprinde o colectie de 12 modele de cusaturi deosebite din Tara Barsei si imprejurimi, cate o cusatura reprezentativa pentru fiecare luna a anului. La realizarea modelelor pentru acest calendar au contribuit doamnele Melinda Puskas, Vasilica Crisan, Grozea Aurelia, Anna Pana, Antonela Lungu si domnisoarele Melinda Puskas si Iulia Ruginosu, membre ale Comunitatii Motive Tradiționale din Țara Bârsei sau ale Grupului Sezatoare la Brasov.
    In cadrul aceluiasi eveniment, istoricul Alexandru Stanescu va face un scurt istoric al calendarului, cu referire la modul in care masurau timpul stramosii nostri, calendarul traditional romanesc si primul calendar romanesc, care a fost tiparit in Scheii Brasovului.
    De la ora 20:00, seara continua printr-un spectacol de poezie, muzica si dans dedicat evocarii poetului Mihai Eminescu, realizat de Petra Antonia Binder, Anamaria Guguian si Michael Acker.
    Motive tradiționale din Țara Bârsei și împrejurimi, este o comunitate care își dorește să aducă un aport la transmiterea și păstrarea în timp a motivelor tradiționale românești, săsești și ungurești din zona în care traim. Eforturile echipei se concentreaza asupra culegerii de motive traditionale rare, transferul acestora in format digital si in organizarea de evenimente prin care aceste motive sunt restituite comunitatii.
   “Calendarul nostru are trei roluri: acela de calendar propriu-zis, acela de sursă-model pentru a coase motive tradiționale - într-un semn de carte, un șervet, un ștergar, o pernă, o față de masă și chiar o ie dragă nouă tuturor, ca simbol al portului popular - dar și acela de a colora sau picta modelul respectiv, putând astfel să îl descifrăm și să înțelegem ce au trăit bunicile și stră-străbunicile noastre, atunci când l-au cusut sau țesut.”
    Toate cele 12 lucrari expuse figureaza intr-un calendar de perete, in posesia caruia puteti intra in ziua evenimentului.
Intrarea la eveniment este gratuita. Va asteptam!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu