joi, 24 martie 2016

Din lumea colorată a insectelor




Muzeul Brailei Carol I


Braila


martie - mai 2016





     În perioada martie-mai 2016, la Muzeul Brăilei Carol I – Secția de Științe ale Naturii va fi deschisă foto-expoziția intitulată Din lumea colorată a insectelor.
    Expoziția propune publicului vizitator un scurt popas în fascinanta lume a insectelor, o lume care impresionează printr-o varietate de forme și culoare, sau prin strălucire, grație și eleganță. Vizitatorii vor avea astfel, ocazia de a cunoaște o parte din aceste ”bijuterii vii” prin intermediul imaginilor și al informațiilor de specialitate.
   Clasa Insecta (Hexapoda) cuprinde peste 1000 000 specii, depăşind astfel restul regnului animal, iar prin densitatea indivizilor şi ușurința cu care se adaptează fac concurenţă vertebratelor. Prin urmare, insectele sunt de departe cel mai numeros grup, care domină prin număr și diversitate. Sunt animale te¬restre, unele secundar acvatice şi reprezintă singurele nevertebrate capabile de zbor, aptitudine care le-a permis o largă răspândire pe suprafața globului şi evitarea multor primejdii.
   Așadar, insectele populează toţi biotopii mediului te¬restru, structura exoscheletului permiţându-le să trăiască și în cele mai arideregiuni. Multe grupe (coleoptere, heteroptere) au reprezentanţi acvatici, altele (efemere, plecoptere, odonate, unele diptere) îşi petrec perioada larvară în apă, multe reprezentând indicatori biologici. Unele insecte sunt parazite, altele sunt sociale (termite, furnici, albine, viespi), cu o diferenţiere a funcţiilor în cadrul familiei, care a dus la polimorfism: indivizi reproducători, lucrătoare, soldaţi.
    Mijloacele de comunicare între indivizii aceleiaşi specii, mai variate şi mai dezvoltate la cele sociale, sunt: emiterea de sunete, destimuli vizuali, chimici, mecanici. Ca mijloace de apărare se cunosc homocromia şi mimetismul.
   Insectele au o deosebită importanţă practică atât prin speciile dăunătoare culturilor, pădurilor, cele hematofage vectori ai unor agenţi patogeni, cât şi prin cele folositoare, reprezentate de speciile entomofage, care frânează dezvoltarea celor dăunătoare şi sunt folosite în combaterea integrată. Astfel, acestea joacă un rol vital în viața planetei noastre.
    Nefiind nici pe departe monoton sau cenușiu, imensul univers al insectelor ne oferă o varietate amețitoare de culori, forme sau obiceiuri care nu contenesc să ne uimească. Și în clipa de față, în ciuda influenței exercitate de om asupra naturii, insectele se află într-o continuă evoluție, reușind astfel să se adapteze, să se răspândească și să cucerească noi teritorii și medii de viață.

Vă așteptăm, cu drag, la sediul secției noastre din Parcul Monument!
dr. Nicolae Onea, cercetător - şef Secţia Ştiinţele Naturii
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu