miercuri, 27 ianuarie 2016

O femeie de poveste: Prințesa Martha Bibescu




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


28 ianuarie 2016





   Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10 vă invită joi, 28 ianuarie 2016, ora 9:00, în Sala Multimedia, la matineul muzeal Prințesa Martha Bibescu – 130 ani de la naștere. Acesta va fi urmat de vernisajul expoziției lunii februarie, 
O femeie de poveste: Prințesa Martha Bibescu. Evenimentele fac parte din proiectul Anului Cultural Martha Bibescu 130, dedicat prințesei cu ocazia aniversării a 130 de ani de la naștere.
    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova deține în patrimoniu un bogat fond Martha Bibescu, constituit din memorii și corespondeță : scrisori adresate către prințesă de prieteni, sora ei, veri și verișoare, soțul George Valentin Bibescu, Nicolae Titulescu, diplomați precum și scrisori adresate de prințesă prietenilor, vărului Anton Bibescu, soțului George Valentin Bibescu și miniștrilor vremii. Expoziția lunii februarie dedicată prințesei Martha Bibescu pune în valoare o mică parte din acest fond.
    Martha Bibescu (28 ianuarie 1886 - 28 noiembrie 1973), fiica lui Ion Lahovari, fost ministru plenipoțentiar al României la Paris și ministru al Afacerilor Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat, spunea mai târziu ,"dacă Lahovari a fost familia mea intelectuală …Mavrocordați au fost familia mea istorică’’.
    Prin casatoria în 1902, cu prințul George Valentin Bibescu, nepotul lui Gheorghe Bibescu, domnitorul abdicat în 1848, va deveni prințesa Martha Bibescu, intrând într-o familie princiară.
    Martha Bibescu a fost una dintre cele mai infuente femei din România și una dintre cele mai distinse personalități ale aristocrației europene a secolului al XX-lea. Personalitatea sa a fost multiplă: scriitoare, om politic și diplomat. Se spune că a avut toate atuurile: frumusețe deosebită, inteligență, talent artistic, sensibilitate și bogăție. S-a făcut placută și apreciată atât printre familiile domnitoare, cât și printre oamenii de rând, cu care purta dialog și pe care deseori îi ajuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu