vineri, 9 decembrie 2016

Daniel Chodowiecki, maestru al ilustrației sec. al XVIII-lea




Muzeul Național Brukenthal


Sibiu


5 decembrie 2016 - 1 martie 2017





Locul de desfășurare: Sala Multimedia (Casa Albastră)
Vernisaj: Vineri, 9 decembrie, ora 13:00
Curatori: Aleksandra Andrzejewska-Zając (Muzeum Narodowe w Gdańsku), 
Alexandru Gh. Sonoc (Muzeul Brukenthal)
Partener: Muzeum Narodowe w Gdańsku, Gdańsk, Polonia

  Daniel Chodowiecki (1726-1801), unul dintre cei mai mari graficieni ai Epocii Luminilor, s-a născut la Gdańsk, însă întreaga activitate de creație și-a desfășurat-o la Berlin, unde s-a și format ca artist autodidact, ceea ce ulterior nu l-a împiedicat să dobândească și o recunoaștere academică.
  Deși a lucrat și miniatură, emailuri și pictură în ulei, renumele și l-a câștigat ca grafician, în special prin lucrările în acvaforte și în tehnica mai nouă a acvatintei. Grafica sa se remarcă printr-o mare precizie a desenului și prin finețea efectelor, dar și prin profunzimea cu care, grație erudiției sale, a abordat unele subiecte ale ilustrației de carte, fie că este vorba de literatură (Goethe, Schiller, Lessing, Rousseau, Voltaire, Shakespeare sau chiar scriitori pe care posteritatea i-a apreciat mai puțin, precum Lesage sau Richardson) ori de lucrări științifice și pedagogice. Alături de ilustrația de carte, selecția prezentată în expoziție cuprinde și un număr de lucrări din anul 1758, executate după natură, spontan, direct pe firnisul plăcii.


   Afișul prezintă lucrarea Cabinet d’un peintre (1771, hârtie, acvaforte, 17,5 × 22,5 cm

Muzeul Național din Gdańsk) ce descrie interiorul berlinez al locuinței artistului, imortalizat la rugămintea mamei sale, care rămăsese la Gdańsk. La masă, alături de Jeanne – soția lui Chodowiecki, sunt prezentați cei cinci copii ai lor. În spate, la fereastră, stă însuși artistul care se concentrează asupra pictării unui portret în miniatură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu