miercuri, 7 decembrie 2016

Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965




Arta plastică contemporană românească


Muzeul Național de Artă al României, București


8 decembrie 2016





   Muzeul Național de Artă al României vă invită joi, 8 decembrie, începând cu ora 18:00, la vernisajul expoziției Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965 care va avea loc la parterul Galeriei Naționale.
   Dedicată realismului socialist, expoziția își propune să analizeze traseul plasticii româneşti în perioada 1948–1965, punctând aspectele stilistice şi metamorfoza survenită la acest nivel.
   Arta plastică realizată şi promovată în România comunistă a reprezentat pentru aparatul de stat o metodă eficientă, mai mult poate decât celelalte arte, de "alfabetizare” sau de "re-alfabetizare”, după caz, a cetăţeanului. Întregul edificiu imagistic introdus de viziunea comunistă asupra artei se sprijinea pe un repertoriu tematic restrâns şi recurent, pe aşa-numitele "compoziţii tematice”, invariabil legate de istoria Partidului comunist român şi a celui sovietic, de realizările din producţia socialistă sau de istoria românilor. Totul pentru a susţine crezul socialismului, explică Monica Enache, curatorul expoziției.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu