vineri, 11 noiembrie 2016

Timpuri şi geneze




Arta plastică contemporană


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


16 noiembrie - 4 decembrie 2016





Vernisaj: miercuri, 16 noiembrie 2016, ora 18:00.
    Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Galeria IAGA Contemporary Art, cu sprijinul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (UAD), organizează, în perioada 16 noiembrie – 4 decembrie 2016, expoziţia Timpuri şi geneze.
    Expoziţia, rezultat al colaborării continue dintre domnul director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, Prof. Univ. Dr. Ioan Sbârciu și Galeria IAGA Contemporary Art, se prezintă ca o selecţie de lucrări ale artiştilor reprezentaţi şi promovaţi de către galeria IAGA Contemporary Art.
    Curatoriată de Olimpia Bera, comisar de expoziţie Dr. Dan Breaz, prezenta expoziţie prezintă publicului o relaţie incitantă între limbaje artistice aparte şi este un proiect care include diferite stadii din procesele de creaţie ale artiştilor expozanţi. În acest context, puntea de legătură este reprezentată de abordarea spaţiului din perspectiva generării de forme şi din perspectiva experimentului plastic divers. "Geneza” şi "timpul” sunt tratare ca teme artistice şi sunt abordate din perspectiva fiecărui creator, devenind un concept curatorial referenţial pentru preocupări estetice comune.
    După cum sugerează şi titlul expoziției, operele expuse reflectă asupra transformărilor care au loc in diverse culturi, dialogând cu scena internaţională contemporană prin diferite medii de transpunere artistică: pictură, fotografie, instalaţie şi sculptură, fiind abordate limbaje tradiţionale dintr-o perspectivă contemporană.
   Timpuri şi geneze reprezintă un eveniment ce se deschide spre arta din Europa de Est, într-o călătorie fascinantă, capabilă să atingă tema deja consacrată a prezenţei omului în lume: timpul este atât unul fizic, trăit în desfăşurarea cronologică a vieţii, cât şi unul interior, al "germinării” ideilor şi al concretizării acestora în interiorul actului artistic.
    Creaţia coexistă într-o relaţie strânsă cu trecutul şi viitorul în opera lui Nicola Vinci, Gabriela Elena David, Marcello Gobbi, Liu Bolin şi Giorgio Tentolini. Urma, umbra, amprenta, sunt toate semne ale experienţelor care trec, poveşti care au fost spuse şi evenimente ce lasă în urmă dovada existenţei oamenilor, obiectelor şi locurilor.
    În spatele aspectului formal, artiştii Angela Corti, Alexandra Mureşan, Francesco Arecco şi Marcello de Angelis dezvăluie încercarea continuă a omului de a ordona lumea vizibilului şi aceea a invizibilului, în tentaţia de a le reda în acord cu modele preexistente în timp şi spaţiu.
    Principiul genezei joacă un rol important în cercetarea artistică asupra dimensiunii abstracte a spaţiului, în lucrările tinerilor artişti Sabina Elena Dragomir si Mihai Vrăbieş. Se nasc astfel semne şi trasee ale unor experienţe picturale autentice.
   Dimensiunile metafizice ale timpurilor şi genezelor inovează prin forme abstracte idei primordiale, relevante pentru simbolistica imaginii din operele lui Maurizio Galimberti, Franco Fontana, Silvia Inselvini şi Mimmo Iacopino.
    Din dorinţa de a contribui cu adevărat la dezvoltarea culturală a unei generaţii, Galeria IAGA Contemporary Art caută să creeze nu doar o expoziţie, ci şi un moment semnificativ de reflecţie referitor la promovarea şi colecţionarea artei contemporane astăzi, prin colaborarea cu artişti şi instituţii cu o sensibilitate vie şi dorinţa de a crea dialoguri între culturi şi limbaje diferite, naţionale şi internaționale.
    Expoziţia Timpuri şi geneze este însoţită de un catalog online, cu fotografii ce conţin instalaţii site-specific şi se poate vizita în spaţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca între 16 noiembrie şi 
4 decembrie.
Curator: Olimpia Bera
Comisar de expoziție: Dr. Dan Breaz

   Definindu-se ca o platformă culturală vie, Galeria IAGA Contemporary Art urmărește prin obiectivele sale principale să dezvolte și să promoveze un dialog între cercetările artistice moderne, dar mai ales contemporane, care au ca subiect predilect atât arta produsă în spațiul Europei de Vest, cât și în cel al Europei de Est. Grație participărilor la târguri de artă internaționale, festivaluri și evenimente internaționale de artă contemporană, precum și a numeroaselor colaborări cu diverse instituții naționale și internaționale, Galeria IAGA Contemporary Art privește cu încredere spre un viitor perfectibil, durabil, coerent, în care schimburile culturale și comunicarea internațională conferă fundația pe care se pot construi și urmări proiecte artistice și geografii culturale. Pentru mai multe informații, accesați următorul link: http://www.iaga.eu/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu