sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Port popular... Popor bine îmbrăcat




Centrul Rus de Știință și Cultură


București


16 noiembrie 2016





    Vă prezentăm expoziția costumului popular rusesc Port popular... Popor bine îmbrăcat care vă va familiariza cu îmbrăcămintea țărănească veche din partea europeană a Rusiei, din colecția Muzeului Costumului Popular (orașul Pereslavl-Zalesski).
     Colecția prezentată la expoziție – rezultatul unei munci laborioase de expediție și colectare a organizatorilor, rodul unei dorințe puternice de a salva capodoperele date uitării, cele create de mâinile poporului rus, dorința de a arăta compatrioților diversitatea și frumusețea costumului național și de a trezi dragostea și respectul pentru tot ce este popular și, în special, pentru costume.
     Exponatele prezentate la expoziție sunt autentice; vechimea majorității articolelor depășește 100 de ani, iar în unele cazuri – chiar și 150 de ani. Timpul a fost îndurător cu țesăturile și materialele, iar pe perioada acestui secol, costumele nu și-au pierdut culoarea... Oamenii nu pot fi mai cruzi decât atât, să nu aprecieze moștenirea strămoșilor. În timpul expedițiilor s-a întâmplat des să se audă de la săteni despre cum s-au ocupat de soarta hainelor vechi – ”le-au ars”, ”le-au tăiat”, le-au aruncat pentru inutilitatea lor, iar de la povestirile lor, sitația devine nespus de tristă... Pe lângă aceasta, există și mulți ”păstrători” ai culturii ruse: locuitorii multor sate își păstrează și chiar poartă costumul popular, uneori chiar îl restaurează minuțios, își amintesc și folosesc cântecele și dansurile lor populare, respectă istoria locală... Organizatorii vor să își arate recunoștința față de toți cei care au acordat sprijin în formarea colecției, au dat informații despre hainele vechi din regiunea lor sau pur și simplu au dat dovadă de înțelegere și simpatie pentru activitatea noastră.
    Vă propunem, de asemenea, să priviți fotografiile expedițiilor din diferiți ani, portretele fotografice ale sătenilor, imaginile peisajelor și bisericilor rurale, precum și fotografiile de arhivă.
    Priviți, admirați, fiți surprinși, păstrați în memorie; mândriți-vă și aveți grijă de costumul popular.
    Sperăm ca eforturile noastre să vă ajute să reconsiderați relația cu portul popular, să înțelegeți și să iubiți cultura tradițională rusească!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu