luni, 24 octombrie 2016

Simbol și alegorie în opera Sf. Antim Ivireanul




Muzeul Național de Artă al României, București


Cătălina Velculescu, Ileana Stănculescu


28 octombrie 2016





   Muzeul Național de Artă al României vă invită vineri, 28 octombrie, începând cu ora 17:00, în Galeria de Artă Veche Românească, la conferința Simbol și alegorie în opera Sf. Antim Ivireanul, susținută de dr. Cătălina Velculescu și dr. Ileana Stănculescu. 
   Prelegerea se înscrie în seria evenimentelor culturale dedicate comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul. Cu această ocazie, în Galeria de Artă Veche Românească a MNAR este expus în premieră, până la 30 octombrie, un epitaf de valoare excepțională, datat în anul 1714, care poartă inscripția de danie a Sfântului Antim Ivireanul. Lucrarea este singura broderie atribuită acestuia și păstrată până astăzi.
   Cătălina Velculescu este autoarea a numeroase lucrări de cercetare dedicate cu precădere simbolismului medieval și relațiilor între cultura orală, cultura scrisă și arta plastică a vremii. A condus sectorul de literatură veche din Institutul de Istorie și teorie literară G. Călinescu al Academiei Române și a susținut numeroase cursuri de literatură veche în cadrul Universității București, al Universității de Arte București și al Universității de Arhitectură Ion Mincu.
   Ileana Stănculescu este licențiată în arte plastice și doctor în filologie, concentrându-se pe studiul relaţiilor dintre arta plastică, scriere și oralitate. Rezultatele cercetărilor sale au fost valorificate în studii și articole din publicații de specialitate, precum și în activitatea didactică universitară.
   Pentru a vă înscrie la acest eveniment, trimiteți un e-mail la programari@art.museum.ro sau sunați la telefon 021.314.81.19.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu