luni, 31 octombrie 2016

La ceas aniversar - Ziua Porților Deschise




Institutul Francez


București


2 noiembrie 2016





   Pe 2 noiembrie 2016, Institutul Francez din București își deschide porțile, în intervalul orar 15:00-17:00, pentru a celebra 80 de ani petrecuți în incinta fostului hotel particular, construit de către arhitectul Oscar Maugsch, de pe bulevardul Dacia, numărul 77. În cadrul acestui eveniment, publicul este invitat să descopere povestea clădirii, simbolul prezenței culturale franceze pe teritoriul bucureștean.
   Cu acest prilej, atrium-ul, mediateca și grădina Institutului Francez se vor metamorfoza în spații de creație artistică, astfel încât să ofere publicului prezent oportunitatea de a participa și de a lua parte la activități variate. Cele trei spații vor găzdui simultan demonstrații de artă urbană, expoziții de tablouri și de cărți, instalații sonore, precum și o emisiune de radio.
    În momentul intrării în grădină, publicul va asista la o demonstrație de graffiti și de desen live, realizată de steet-artistul, pictorul și ilustratorul Alexandru Ciubotariu, cunoscut în rândul publicului larg sub apelativul "Pisica Patrată”. După câțiva pași, publicul va fi invitat să participe la un atelier de inițiere în disciplina urbană Parkour, în cadrul căreia echilibrul și rapiditatea vor fi puse la încercare.
    Întrând în clădire, vizitatorul va fi descoperi unui spectacol inedit de circ și de acrobații, realizat de tinerii talentați din cadrul fundației Parada, înainte de a se îndrepta spre mediatecă, pentru a vizita o expoziție de cărți menită să prezinte istoria vie a Institutului, de la înfințarea sa.
    Urcând scările impunătoare din mijlocul atrium-ului, publicul va redescoperi Bucureștiul prin intermediul expoziției de fotografie de stradă Ruecarest, opera fotografului Fred Fogherty, ascultându-l totodată pe artistul Bogdan Zamfir citind scrisorile adresate de către Roland Barthes lui Philippe Rebeyrol, fostul director al Institutului Francez.
    La etaj, el va asista la emisiunea specială realizată de Radio România Internațional cu ocazia acestui eveniment aniversar, în prezența directorului Institutului Francez din România, Christophe Gigaudaut, a directoarei delegate a Institutul Francez din București, Irina Petrescu și a autorului cărții București, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-română, Richard Edwards.
   Ieșind din incinta clădirii istorice, vizitatorul nu mai este un simplu spectator, ci devine martorul istoriei franco-române, într-o legătură care străbate timpul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu