duminică, 4 septembrie 2016

Inima Reginei




Arta plastica contemporana romaneasca


Bogdan Mihai Radu


Muzeul National Cotroceni, Bucuresti


7 septembrie - 9 octombrie 2016





   Muzeul Naţional Cotroceni vă invită la vernisajul Inima Reginei semnat Bogdan Mihai Radu, în data de 7 septembrie 2016, ora 19:00, salonul Cerchez.
   Bogdan Mihai Radu îi aduce un omagiu Reginei Maria la împlinirea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României. Intitulată generic Inima Reginei, expoziția aduce în prim plan florile preferate de regină, dezvoltate în compoziții desenate cu abilitate, direct în culoare.
   Artistul abordează cu dezinvoltură picturală buchete/ mănunchiuri/ suprafețe de iriși, crini sau trandafiri din grădinile regale de la Balcic și Cotroceni. Pentru că este un fin observator, Bogdan Mihai Radu surprinde galeriile de coloane, fântâni și ghivece din recuzita grădinilor Reginei Maria.
   Simbol al purițății și gingășiei, învăluiți într-o atmosferă de basm în reprezentările prerafaelite și preluați apoi de Art Nouveau, crinii sunt preluați iconografic de Bogdan Mihai Radu și dezvoltați printr-un rapel exclusiv la culoare. Era bine știută și preferința Reginei pentru crinii reprezentați talle-qualle sau ca elemente decorative în ilustrațiile de carte destinate volumelor sale de povești.
  Grădinile și palatul regal de la Balcic (care îmbină arhitectura exotică a minaretului cu cea țărănească) sunt surprinse de Bogdan în diferite ipostaze. Artistul este perseverent în a-și exersa memoria formei, optând pentru diferite variante colorate ale palatului: fie optează pentru culori solare, fie pentru griuri colorate. Se observă la Bogdan o reală apetență pentru redarea umbrelor colorate, ceea ce-l apropie de maniera de expresie de sorginte impresionistă. Conglomeratele de culoare divizează forma perspectivală, iar petele picturale abstracte iau locul fundalului.
   Înconjurată de repertoriul floral, silueta Reginei apare întotdeauna învăluită în mister, melancolie și basm asemenea picturilor prerafaelite. Cu veșminte albe sau în port tradițional românesc, pictorul surprinde latura melancolică, poetică, solară a Reginei. Nu-i sunt redate trăsăturile, planuri mari desenează chipul învăluit în mister, culoare, pete de umbră și lumină.
Prin toate lucrările sale, Bogdan Mihai Radu dovedește un real rafinament pictural.
(Raluca Băloiu)
   Expoziţia este susţinută de Muzeul Naţional Cotroceni şi de reţeaua privată de sănătate Regina Maria.
Parteneri organizare expoziţie: Aurelia Vişinescu şi Beautik Haute Parfumerie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu