luni, 30 mai 2016

Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii




Muzeul Judetean Aurelian Sacerdoteanu


Ramnicu Valcea


2 iunie 2016





Locul de desfăşurare: Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea
Vernisaj: 2 iunie, ora: 15:00
Partener: 
Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu şi 
Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu Vâlcea

   Preluând şi adaptând elemente din vestimentaţia occidentală, populaţia săsească şi-a creat o lume bazată pe eleganţă şi rafinament. Acestea sunt motivele demersului nostru de a aduce în faţa vizitatorilor unele din cele mai spectaculoase elemente de vestimentaţie şi podoabă din lumea patriciatului săsesc din secolele XVII-XIX.
   Pentru a stăvili luxul şi opulenţa aduse de suflul nou al modei vieneze, în anul 1752, Magistratul oraşului Sibiu a emis Regulamentul ţinutei şi poliţiei care reglementa modul în care populaţia oraşului avea voie să se îmbrace în funcţie de clasa socială din care provenea. Cu acest prilej locuitorii Sibiului erau diferenţiaţi în nouă clase sociale. În regulament erau precizate pentru fiecare clasă în parte articolele vestimentare şi accesoriile care se cuveneau a fi purtate şi materialele din care acestea puteau fi confecţionate. Pentru că erau foarte greu de respectat prevederile acestui regulament, opt ani mai târziu, în anul 1760, a fost emis unul nou, mult mai sintetic şi moderat. Moda vremii dovedeşte însă că toate încercările municipalităţii de a opri cheltuielile exagerate ale populaţiei pe obiecte de lux şi de a diferenţia statutul social prin vestimentaţie s-au dovedit a fi zadarnice.
   Dezbaterile despre o nouă reglementare a ţinutei au fost reluate la Viena în anul 1766, când breslaşii au încercat să promoveze textilele locale, dar împărăteasa Maria Theresia a interzis acest gen de regulamente, ceea ce a determinat încheierea epocii recomandărilor stricte în privinţa garderobei.
   Expoziţia include 69 de piese din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal - Muzeul de Istorie Casa Altemberger, având la bază un concept integrator şi interdisciplinar. Alături reproduceri după tablouri de epocă, prin veşminte, podoabe şi accesorii din aceeaşi perioadă, cei interesaţi vor avea acces la o lume în care luxul şi eleganţa erau un mod de a trăi.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu