marți, 24 mai 2016

Târgul tradițiilor populare




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


28 mai 2016




   Sâmbătă, 28 mai 2016, între orele 11:00-18:00, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti (Șos. Kiseleff nr. 28-30) va avea loc Târgul tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României, eveniment din seria organizată de Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni.
    Vor fi expuse obiecte populare specifice românilor din vecinătatea României (port popular, ceramică, obiecte sculptate în lemn etc.) și vor avea loc scurte demonstrații de confecționat obiecte populare: cusături, împletituri, sculptură în lemn susținute de meșteri populari din Ucraina (regiunea Maramureșul istoric), Serbia (Timoc), Bulgaria, Republica Moldova.
   Ansambluri populare din aceleași zone vor susține pe scena în aer liber a Muzeului Satului Dimitrie Gusti, de la ora 15:30, un spectacol de muzică și dansuri populare specifice regiunilor din care provin. Vor evolua și artiști din România: Doina Lavric, ansamblul de copii Călușarii Slatinei (solistă Denisa Popescu), condus de Iliuță Brăileanu și interpreta de muzică populară Roxana Croitoru.

   Institutul Cultural Român, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizează anul acesta un program comun care marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită, din anul 2015, în ultima duminică a lunii mai.
    Evenimentele se vor desfășura în zilele de 28 și 29 mai 2016 și vor reuni la București reprezentanți ai comunităților românești din vecinătatea României și Balcani (meșteri, interpreți și instrumentiști populari) și figuri remarcabile ale diasporei române, care promovează imaginea României în lume.
    Programul va cuprinde o conferință care va pune în discuție tema identității naționale în străinătate și a rolului formativ al educației românești, la care și-au anunțat participarea reprezentanți de marcă ai diasporei române, un târg al tradițiilor populare al comunităților românești din vecinătatea României, recitaluri de muzică și dansuri populare românești, precum și un concert pop-rock în aer liber.
     Programul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Agence Universitaire de la Francophonie și Centrul pentru Integrare și Dezvoltare PRUT.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu