miercuri, 6 aprilie 2016

Din livada cu poveşti




Arta plastica contemporana romaneasca


Oana Toderica Moraru


Libraria Carturesti, Palas Mall, Iasi


7 - 15 aprilie 2016





Comunicat de presă

   Librăria Cărtureşti – Palas Mall Iaşi invită publicul joi, 7 aprilie 2016, ora 17:30, la vernisajul expoziţiei de artă vizuală Din livada cu poveşti semnată de artista Oana Toderică Moraru.
Evenimentul va fi prezentat de profesor univ. dr. Constantin Tofan.
În cadrul expoziției personale artista prezintă o selecție de lucrări care etalează universul magic al poveştilor valorificând inedite interpretări plastice care aduc în prim plan personaje şi simboluri din minunata lume a basmelor copilăriei.
    Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 15 aprilie a.c. şi poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 10.00 – 22.00.
Vă aşteptăm!

    "Colecția de desene Din livada cu povești ne invită să descoperim și să culegem roadele poveștilor preferate, sădite în copilarie, adânc impregnate în memoria colectivă. Expoziția conține de o serie lucrări ce întruchipează obiecte– simbol preluate din cele mai cunoscute și îndrăgite povești și basme: pantoful Cenușăresei, mărul otrăvit din Alba ca Zăpada sau calul alb al prințului; dar și o serie de fragmente de text, formule de început sau încheiere, cum ar fi: A fost odată, ca niciodată; Au trăit fericiți...; de sinteză - Binele învinge, sau urări universale - Vise plăcute, deoarece poveștile, de multe ori, fac trecerea spre somn și visare. Acestea din urmă au aspectul unor covorașe de intrare în lume magică a poveștilor nemuritoare, unde își pierd contururile și se amestecă între ele, într-un amalgam vizual ce îmbină elemente decorative cu motive populare.
Poveștile ne hrănesc nevoile de aventură, dreptate și frumos, creând un loc protejat și proiectând un viitor eroic în care ni se vor îndeplini toate dorințele. Desenele cu cretă colorată au o naivitate proprie copilăriei și se evidențiază prin culori vii și contraste puternice, ce ne poartă într-o lume magică, estetizată prin încadrări decorative și detalii ornamentale bogate. Ipostazele surprinse în lucrări fac trimiteri la obiectele de consum sau la întâmplări previzibile cu final fericit, clișee specifice unei societăți a spectacolului, o alternativă captivantă la un cotidian lipsit de strălucire, cu iz de inocență pierdută. Mesajele și imaginile selectate sunt familiare, atrăgătoare, acestea încântă privirea, trezesc nostalgii, dar îndeamnă totodată și la reflecție”, Oana Toderica.
Coordonator eveniment, profesor Carmen Sirbu
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu