luni, 18 ianuarie 2016

Arme albe si de foc




Muzeul Municipal Medias


22 ianuarie 2016






   Expoziţia temporară propusă publicului vizitator în această perioadă de către Muzeul Mediaş prezintă o categorie specială de exponate, toate acestea făcând parte din patrimoniul instituției noastre. Cu toate că nu reprezintă o colecție unitară extrem de vastă și de bogată, totuși instituția medieșeană deține piese interesante din mai multe epoci istorice.
    Obiectele de armament expuse sunt reprezentative pentru o perioadă cronologică de aproximativ 3.000 de ani. Cele mai vechi sunt datate în Epoca Fierului, ele fiind urmate de o serie de arme specifice unor populații migratoare precum sciții și celții, dar și piese atribuite războinicilor daci. De asemenea, expunerea diacronică este continuată de arme încadrate în Epoca post-romană, Evul Mediu și, cele mai numeroase, în Epoca Modernă. Cele mai recente obiecte fac referire la etapa celui de-al Doilea Război Mondial.
    Printre exponate se regăsesc atât arme cu utilizare militară, dar și unele folosite la vânătoare sau chiar pentru agrement, cum sunt puștile pentru tir. Dintre piesele expuse menţionăm: spade și săbii, vârfuri de lance și suliță, pumnale și topoare de luptă, arbalete, archebuze, puști și pistoale etc.
   Expoziţia este realizată cu piese care provin în totalitate din patrimoniul Muzeului Municipal Mediaş.
   Vernisajul expoziției va avea loc la sediul Muzeului Municipal, Str. M. Viteazu, Nr. 46, în data de 22 ianuarie, ora 16:00.
6

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu