vineri, 8 mai 2015

Foto Splendid - Colectia Costica Acsinte




Lansare de carte


Photo Romania Festival, Cluj - Napoca


16 mai 2015




Cand: 16 mai 2015, ora 17:00.
Unde: Casa Photo Romania



    Un fotograf interbelic dintr-un târgușor de provincie. Poze îngălbenite, cu zimți, rolfilme rătăcite și o arhivă de peste 5.000 de plăcuțe de sticlă lăsată în urmă: oamenii și locurile Sloboziei miezului de secol al XX-lea. Un muzeu județean—câteva eforturi, câteva încercări. Un pasionat de fotografie, un articol în Times, un boom de presă, o campanie internațională de fundraising, o comunitate online și munca migăloasă de digitizare a plăcuțelor. Câțiva studenți plecați în căutarea personajelor din fotografii și a poveștilor, primul lor drum la Slobozia și niște întâlniri fericite. Puncte ale unui desen care încă își așteaptă forma…
***
http://www.photoromaniafestival.ro/expozitii/pe-urmele-lui-costica-acsinte-ramasite/



   "Ce vedem nu sunt niște fotografii, ci o radiografie a unor suflete și a unor timpuri, o adevărată analiză cu nimic mai prejos realizată decât a celor mai importanți romancieri ai lumii…" (Dinu Lazăr, fotograf)

    "Pentru istoria socială, Arhiva Acsinte e curată comoară. La fel, pentru istoria Bărăganului, destul de săracă în astfel de mărturii." (Filip-Lucian Iorga, istoric)

     "Acsinte a primit în dar, pentru fiecare cadru, o clipă din viața fiecăruia. Noi însă, noi avem șansa de a privi în trecut peste generații, de a contempla la cei care am fost și la cei care am devenit." (Bădoiu Andrei, chimist)

     "Salut apariția unui astfel de album și să sper că, privind înapoi, ne vom orienta curând mai bine și către înainte, mai ales în acestă epocă, în care banalul tinde să ia cu brio locul convingerilor profunde." (Țintă Cristina, editor foto4all.ro)

    "Plăcuțele de sticlă care ne-au rămas de la Costică Acsinte recompun din cioburi, ca într-un joc de copii, o lume care nu mai e, o lume străină de noi pentru că timpul ei se rostogolea mai încet. (Anca-Maria Pănoiu, etnolog)

     "Acsinte este un portretist cu ritualuri simple: o pânză simplă ici, dincolo un scaun, un lințoi cu un desen aproape șters… totul ascuns în argintul încă protejat de emulsii ce nu au putut sensibiliza <oamenii noi>“. (Constantinescu Nicolae, arhitect informațional, kosson.ro)

    "Colecția Costică Acsinte este o lecție de fotografie, de modestie și de dăruire."
(Vasile Dorolți, fotograf)

   "Toți oamenii care au trecut prin studioul fotografului, Foto-Splendid Acsinte, merită recunoștință veșnică pentru răbdare, postură, pentru felul în care s-au pregătit să lase istorie."
(Constantin Nimigean, editor oitzarisme.ro)

   "Priviți cum un colț de lume modestă se miră la fotograf…" (Răzvan Ciucă, muzeograf).



Un destin fascinant si oameni de toata isprava care ni l-au adus in prezentul nostru
mult prea grabit si insensibil la lucrurile de substanta ale sufletului omenesc...
Va voi tine la curent cu acest demers si in continuare;
veti fi partas la o redescoperire cu mult "parfum de epoca".
Gratie unui suflet pasionat:
***
Popescu Mario-Cezar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu