sâmbătă, 5 decembrie 2015

Exponatul lunii




Muzeul Poni - Cernatescu


Iasi


decembrie 2015






    Pe tot parcursul lunii decembrie, la Muzeul Poni-Cernătescu din Iaşi, este prezentat publicului un exponat cu valoare ştiinţifică şi documentară deosebită: Cursu de chimie elementară, ediţia a III-a, publicat de chimistul Petru Poni la Tipografia D. Gheorghiu laşi (1879).
   Petru Poni a aparținut unei generații de savanți care și-a asumat responsabilități în sfera științifică, dar și în sensibila zonă a interesului național în materie de educație.
  Încă de la începutul carierei sale didactice a contribuit la dezvoltarea învățământului liceal românesc, atât ca profesor la Academia Mihăileană, Institutul Academic şi Şcoala Militară, cât mai ales în calitate de autor al primelor manuale de chimie şi fizică din ţara noastră.
  Apariţia primei ediţii a Cursului de chimie elementară (1869) a condus la cunoaşterea şi răspândirea noţiunilor de chimie în şcolile din ţara noastră. Cu acest prilej, Petru Poni a creat terminologia ştiinţifică şi a fixat nomenclatura chimică în limba română.
  Cartea la care facem referinţă şi care a aparţinut lui Gheorghe Nicolau (semnătura olografă apare în sus în dreapta paginii), având imprimată ştampila Biblioteca personală Pântiuc Valentin, a intrat în colecţia Muzeului Poni-Cernătescu prin intermediul donaţiei profesoarei Florica Mageru din anul 1974.
   Manualul alcătuit şi publicat de prestigiosul profesor ieşean Petru Poni are o importanţă ştiinţifică deosebită, deoarece, în afara micilor completări şi actualizări ale unor date de specialitate din domeniul chimiei, nu a necesitat îmbunătățiri majore timp de 50 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu