marți, 20 octombrie 2015

Quimera




Lansare de carte


Paul Țanicui


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


22 octombrie 2015





   Editura Humanitas vă invită joi, 22 octombrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde va avea loc lansarea romanului Quimera de Paul Țanicui. O carte a inițierii, surprinzătoare și incitantă, despre care vor vorbi Paul Țanicui, Mircea Florian, Mihai Iacob și Radu Paraschivescu. Actorul Bogdan Dumitrache va citi un fragment din roman, care va fi ilustrat live de artiștii Sorin Nicolae și Vlad Chircă.
    "Am citit Quimera cu plăcerea pe care numai o carte fermecată, frumoasă, plină de poezie ți-o poate da. Paul Țanicui e un fel de rudă de sânge cu Twain și Marquez. Are darul povestirii, dar și încă ceva la fel de important: este un scriitor liber! Poate primul scriitor român liber de la 1989 încoace! Un talent profund contemporan, conectat la literatura de primă mână de oriunde în lume.” (Andrei Codrescu)
    "Nu mi-am dorit o carte grea. Ba dimpotrivă! Quimera e o carte aerisită, economicoasă, lipsită de balast, ușor de citit, în principiu, date ale unei produs comercial. Structura ei de bază e alcătuită din secvențe cinematografice legate între ele printr-un montaj de atracție (tehnică descoperită de cineastul sovietic Sergei Eisenstein), fie că am folosit elipsa ca formulă de tranziție, fie racorduri pe gesturi, fie pur și simplu, tăietura la fotogramă. Quimera e, prin excelență, o carte a emoției. Emoția reclamând altă emoție, într-o înșiruire de stări care generează personaje, iar nu invers. Poate ăsta să fie motivul pentru care am fost numit un scriitor liber. Și de ce nu, elementele care fac din Quimera o carte inovatoare, cel puțin în peisajul literaturii românești. Până la urmă, cheia e în carte și doresc oricui o va citi s-o descuie după bunul plac. Personal, mi-am legat inima de piept, privirea de fereastră, gândurile de cap, cuvintele de hârtie, visele de noapte, tristeţea într-un degetar, ca să-ţi cânt.” (Paul Țanicui).
    Paul Ţanicui a fost vânzător de cărţi, marochiner, săpător de fântâni în fosta Yugoslavie, vânzător ambulant de cârnaţi italieneşti, topitor de plumb într-un atelier de vitralii, copywriter în diverse agenţii de publicitate, iniţiator, dezvoltator şi producător al proiectelor muzicale Shukar şi Shukar Collective, scenarist şi regizor de film (Iagalo, Mousse au Chocolat, Two Lives), autorul cărții Trăind pe credit, Brumar 2012. A lucrat la scrierea unui film comisionat de John Turturro, a contribuit ca producător la realizarea unui album world music susținut de Peter Gabriel. A avut interviuri şi articole dedicate proiectelor lui în Village Voice, BBC Washington, Swedish TV (SVT), Dilema Veche, Observator Cultural etc. Are în pregătire un volum de poezii și o carte despre lăutarii din Taraf de Haidouks care urmează să apară la HarperCollins.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu