marți, 8 septembrie 2015

Arhitecți și ingineri germani în București




Casa de Cultura Friedrich Schiller


Bucuresti


10 septembrie 2015


 


Comunicat presă

     În ciclul Personalități ale culturii germane din România, Casa de Cultură Friedrich Schiller şi Asociaţia Istoria Artei organizează joi, 10 septembrie, de la ora 18:30, în str. Batiștei nr. 15, conferința-dezbatere Arhitecți și ingineri germani în București. Prezintă:

-             dr. arh. Ruxandra NEMȚEANU,
-             drd. Oana MARINACHE, istoric de artă

Ilustrație muzicală: Marius BOLDEA, pian. 
Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS. 
Evenimentul va avea loc în limba română.

   Aceasta este cea de-a treia conferință din cadrul proiectului Arhiva de arhitectură ediția 2015. Proiectul de digitizare desfășurat de echipa Asociației Istoria Artei a scos la lumină și presupune publicarea pe www.arhivadearhitectura.ro a nenumărate documente legate de istoria arhitecturii, construcțiilor și activitatea economică a Bucureștiului secolului al XIX-lea.
   Prezentarea istoriei Bucureștiului secolului al XIX-lea ne prilejuiește o radiografie multietnică și multiprofesională, cu accent pe contribuția arhitecților și inginerilor germani.
Helmuth von Moltke (1800-1891), viitor mareşal al armatei prusace, vizitează Bucureștiul în 1835, în drum spre Istanbul și remarca: "La Bucureşti se văd cele mai păcătoase cocioabe pe lângă palatele în stilul cel mai modern şi bisericile cu arhitectură bizantină; cea mai amarnică sărăcie domneşte alături de luxul cel mai extravagant; Asia şi Europa par să se întâlnească în acest oraş”.
     “Perioada de după Regulamentele Organice este cea mai fecundă în proiecte arhitecturale, urbanistice și peisagistice, multe dintre ele realizate de specialiști în drumuri și poduri, ingineri constructori și arhitecți veniți din spațiul prusac-austriac: „...aici în Capitală, de se edifica vreo lucrare serioasă se aduceau meșteri și lucrători străini din Transilvania și din Ungaria, de oară-ce Românii indigeni erau cu totul lipsiți de exercițiul practic al artei.” (arhitect Petre Tabai)
     “Muzica mahalalelor, cultul grădinii de vară, contrastele extraordinare şi eterne dintre centru şi periferie, respectul limitat pentru patrimoniu și Casa Regală reprezintă tot atâtea teme abordate, care fac din volumul BUCAREST semnat de Paul Morand și apărut la Paris în anul 1935 o geografie imaginară a capitalei noastre, o piesă esenţială pentru oricine doreşte să înţeleagă mai bine nu doar anii ’30 din România, cât şi sensul schimbării şi perenităţii acesui oraş paradoxal, care a ştiut să rămână vesel de-a lungul istoriei”. (Paul Morand – scriitor, diplomat)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu