luni, 31 august 2015

Exponatul lunii: Copia Titlului de Innobilare




Muzeul Poni - Cernatescu


 Iasi


1 - 30 septembrie 2015





    Pe tot parcursul lunii septembrie, Muzeul Poni-Cernătescu din cadrul Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi aduce în atenţia publicului un exponat important din sfera de interes a genealogiei şi anume copia Titlului de înnobilare a familiei Cugler - familia de origine a Matildei, soţia renumitului savant Petru Poni.
   Documentul în sine reprezintă una dintre cele mai preţioase şi edificatoare mărturii (cu caracter de copie după un înscris oficial) intrate în colecţia Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu din Iaşi în 1994, prin intermediul donaţiei oferite cu generozitate de către regretata profesoară Florica Mageru, fiica avocatului Alexandru Poni (fiul lui Petru Poni).
   Titlul de înnobilare, a cărui copie a fost realizată în data de 23 septembrie 1791 (documentul original fiind păstrat în Cancelaria Regală a Boemiei), a fost conferit în anul 1744 lui Johan Georg Cugler, bunicul poetei Matilda Cugler-Poni. După acordare, acest titlu devine pe deplin recunoscut contemporanilor şi transmisibil tuturor descendenţilor familiei Cugler, atât pe linie masculină cât şi feminină. Astfel, Matilda Cugler, fiica lui Carol Cugler şi a Matildei Herfner, a avut dreptul de a alătura numelui de-a lungul vieţii particula nobiliară "von”.


    În ceea ce priveşte documentul, semnalăm că suportul textului, hârtie manuală cu filigran pe care înscrisul a fost aplicat cu cerneală fero-galică, prezintă pe parcursul a patru file, informaţii referitoare la faptele de caritate săvârşite, vreme de 7 ani, de către Johan Georg Cugler, în Regatul Boemiei.
    Actul conţine pe filele 1 şi 3, ştampila neagră, rotundă cu înscrisul "Kreutzer-Fünfzehn” (15 creţari) ce reprezintă valoarea de timbrare a documentului. Pe ultima filă este prezent sigiliul imperial din ceară roșie, acoperit cu un ornament care-i păstrează imaginea, conferindu-i, în acelaşi timp, o bună protecție. Sigiliul poartă de jur împrejur înscrisul: "UDICI LOCALE SUCZAVIENS SI: ILL: CVES:KE” împreună cu însemnele heraldice: un vultur bicefal având deasupra coroana imperială şi în mijloc stema formată din leul şi cele două coroane caracteristice Imperiului Austro-Ungar. Documentul include și alte semnături, greu de descifrat şi de identificat, aparținând cel mai probabil unor consilieri sau reprezentanţi locali ai împărătesei.
   Copia Titlului de înnobilare este expusă, în Holul de primire al Muzeului Poni-Cernatescu din Iasi, până la sfârşitul lunii septembrie 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu