vineri, 12 iunie 2015

Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate




Banda Desenată Românească


Muzeul Municipiului București


ediția a II-a, 1 - 30 august 2015




    A doua ediţie a Salonului BD – Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate, reuneşte o colecţie de benzi desenate dedicate Bucureştiului, realizate pe o perioadă de trei secole: secolul XIX, până în prezent, început de secol XXI.
    Conceptul acestui salon aparţine istoricului dr. Adrian Majuru şi autorului de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, având ca invitaţi anul acesta Muzeul Benzii Desenate (Alexandru Ciubotariu) şi Asociaţia Muzeul Jucăriilor (ing. Cristian Dumitru).
   “Orașul București este de văzut acum ca un adevărat examen: în ce măsură poate el alimenta în bandă desenată, povești care să atragă!? Este o trimitere la o vârsta pe care fiecare dintre noi o are, chiar dacă am intrat în virste clasice. Această vârstă este undeva păstrată și adesea, în unele situații care se tot desfășoară în viața noastră, ne raportează la lucruri începute în trecut și care de cele mai multe ori au continuitate." dr. Adrian Majuru, director-Muzeul Municipiului Bucureşti.


    Peste 60 de imagini de arhivă, unele expuse pentru prima iau viaţă pe simezele salonului; de la personaje clasice la cele imaginare, de la întâmplări cu haz, la cele politice, precum şi subiecte abordate în premieră în banda desenată romănească. 
    Legenda lui Bucur (autor Mihai I. Grăjdeanu) aduce spre exemplu, un concept nou în peisajul muzeistic contemporan din România: banda desenată în expoziţiile temporare şi permanente ale muzeelor, subiectul mai sus menţionat făcând parte acum din expoziţia permanentă a Muzeului Municipiului Bucureşti.


   “Identitatea Benzii Desenate româneşti riscă să se piardă din cauza unui puternic curent de comercializare a Benzii Desenate internaţionale. Am susţinut întotdeauna că noi, autorii BD din România, trebuie să promovăm, prin banda desenată, personajele şi poveştile româneşti . Contează cum desenezi, ce stil abordezi şi despre ce desenezi! “ (Mihai Ionuţ Grăjdeanu).
   Salonul BD – Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate ediţia a II-a, va fi deschis în perioada 
1 iulie – 31 august 2015, la Palatul Suţu, sediul Muzeului Municipiului Bucureşti.
***Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu