joi, 14 mai 2015

Noaptea Muzeelor craiovene




Muzeul Olteniei


Craiova


16 mai 2015





     În noaptea de 16 spre 17 mai, Muzeul Olteniei Craiova se va alătura celor peste 3000 de instituţii muzeale europene, în desfăşurarea importantului eveniment cultural Noaptea Europeană a Muzeelor, prin pregătirea circuitelor de vizitare la cele 16 expoziţii temporare şi permanente.
    Muzeul Olteniei Craiova îşi va deschide porţile, în intervalul orar 19.00 – 2.00, la toate cele patru secţii: Etnografie – Casa Băniei (strada Matei Basarab nr. 16), Ştiinţele Naturii (strada Popa Şapcă nr. 8), Istorie-Arheologie şi Extindere Istorie-Arheologie (strada Madona Dudu nr. 14). Accesul publicului va fi liber la toate expoziţiile.
    Debutul evenimentului va fi marcat, la ora 19.00, prin vernisajul, la Secţia de Istorie-Arheologie, a expoziţiei temporare Mărturii ale civilizaţiei romane din Oltenia, dedicată obiectelor de patrimoniu cu valoare arheologică deosebită pentru zona Olteniei, aflate în patrimoniul muzeului.
   De asemenea, Secţia de Istorie – Arheologie din cadrul Muzeului Olteniei Craiova îi va întâmpina pe vizitatori cu şapte expoziţii tematice:

Muzeul Olteniei - 100 de ani de istorie

  Expoziţia invită vizitatorul să parcurgă harta descoperirilor arheologice din zona Olteniei şi să cunoască materialul provenit din aceste cercetări. Expunerea acordă o atenţie deosebită obiectelor de patrimoniu din colecţiile Aman şi Romanescu. O secţiune pune în valoare o mică parte din patrimoniul etnografic.
Oltenia boierilor craioveşti

   Expunerea este o manifestare culturală deosebită, o încercare de a reconstitui atmosfera legendelor, povestirilor şi miturilor medievale româneşti, “ţesute” despre boierii din Oltenia. Sunt expuse obiecte de patrimoniu cu o deosebită valoare istorică.

Comori pierdute, comori regăsite

    O excepţională expoziţie de numismatică, în cadrul căreia sunt expuse 10 tezaure de monede şi podoabe, din aur, argint şi bronz, descoperite pe teritoriul Olteniei.

Manuscrise din colecţia Muzeului Olteniei

   Pentru prima dată sunt expuse manuscrise din secolele XVII – XIX ale Ţării Româneşti. Expoziţia încearcă să pună în evidenţă câteva elemente inedite care sălăşluiesc în diversele manuscrise pe care le deţine muzeul.

Istoria la feminin

   Expoziţia se doreşte a fi o trecere în revistă a evoluţiei modei feminine începând cu secolul al XVIII – lea şi până în secolul al XX-lea.

Reprezentări antropomorfe şi zoomorfe în preistorie şi antichitate

    Plastica antropomorfă şi zoomorfă expusă se află în strânsă corelaţie cu manifestările spirituale ale comunităţilor umane din Preistorie şi Antichitate şi pune în evidenţă complexitatea fenomenului religios.

Salonul internaţional de artă fotografică a României

   Sunt expuse fotografiile premiate la cea de-a XIX-a ediţie a acestui prestigios salon, organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România.

   Secţia de Etnografie (Casa Băniei), important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – va prezenta publicului vizitator două expoziţii permanente:

Ritmurile vieţii

    Este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.

Facerea pâinii

   Expoziţia este de fapt o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.

   La Secția de Științele Naturii pot fi vizionate expoziţii ample cu tematici științifice variate și complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase ș.a.):

Imagini din lumea științei

   Pentru început, vizitatorul ia contact cu această foto-expoziție unde sunt reunite imagini cu forme şi structuri surprinzător de estetice, adevărate opere de artă abstracte, dintr-o lume la care, în mod normal, ochiul omenesc nu are acces, expunere realizată de cunoscuta instituţie de cercetare ştiinţifică din Germania, Max-Planck-Gesellschaft, și adusă la Craiova de Goethe-Institut Bukarest.

Oltenia - Terra fossilis

   Calatoria muzeala continuă cu o expunere care cuprinde cele mai reprezentative fosile provenite exclusiv din teritoriul actual al Olteniei, cu valoare ştiinţifică deosebită şi relevante pentru paleodiversitatea regiunii. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peșteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre punctele atractive ale acestei expoziții.

Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei, Colecţia de minerale şi roci

   La etaj sunt amenajate două expoziții care oferă publicului vizitator posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie.

Universul şi Sistemul nostru Solar. Planetarium

    Ultimul nivel este dedicat unei expoziții care facilitează vizitatorilor, cunoașterea spațiului cosmic. În cadrul acestei ultimei expoziții este inclus şi un Planetarium care funcţionează pe baza unei tehnologii moderne, reprezentând un punct de mare atractivitate şi spectaculozitate al muzeului.
   De asemenea, vor fi şi expuneri, în holul de la parterul Secţiei de Ştiinţele Naturii, ale participanţilor de la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme.
   Sunt expoziţii-semnal, trasee tematice, tururi ghidate de-a lungul a secole de evoluţie ştiinţifică şi eco-sistem, istorie, produse meşteşugite cu mare artă, lucrările instalate în spaţiile muzeului, punând în discuţie percepţia, deopotrivă, melancolică, ludică, puternică, a lumii demult apuse, diferite culturi şi imobilitatea lumii materiale atunci când fiinţa dispare. Acest dialog include recuperarea unui parcurs creativ al elementelor identitare româneşti propus de specialiştii muzeului ca oglindă revelatoare.
   Muzeul Olteniei Craiova se încrie astfel, în rândul celor peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură şi educaţie din 48 de localităţi din România, ce vor organiza vizite gratuite şi evenimente speciale în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu