luni, 11 mai 2015

Istorie și memorie locală




Muzeul Municipal Dej


16 mai 2015




   1) Expoziția Istorie și memorie locală organizată cu ocazia Nopții Muzeelor-2015 cuprinde imagini vechi de colecție și filme de arhivă referitoare la orașul Dej. Imaginile prezentate în expoziție sunt cărți poștale, fotografii și ilustrate originale dar și reproduceri ale acestora.     
    Expoziția, realizată în colaborare cu prof. Sorin Borodi, urmărește să surprindă evoluția orașului sub mai multe aspecte: edilitar-administrativ, economic, cultural-artistic și personalități ale locului.
    Dejenii care se gândesc cu nostalgie la orașul vechi, la cum arăta acesta în trecut vor avea ocazia să admire peste 120 de imagini vechi cu orașul Dej acoperind o perioadă de peste 100 de ani din istoria și devenirea orașului de la confluența Someșurilor și anume: din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până în anii 80 ai secolului al XX-lea.

2) La categoria personalități locale vor fi prezentate lucrări ale artistului Vasile Rus Batin, născut în apropiere de municipiul Dej. Cele cinci lucrări se intitulează: Mame de eroi; Maternitate; Portret de fată (din județul Someș); Avram Iancu și Dinu Lipati. 
    Operele au fost donate Muzeului Municipal Dej de către doamna dr. Alexandra Rus, soția artistului.
    Artistul Vasile Rus Batin a fost cunoscut în primul rând prin creația sa în domeniul artei de for public: statuară și relief monumental, realizate din piatră, bronz, lemn și marmură, dar și prin statuara de interior elaborată cu o obstinată aspirație poetică, de esență metaforică.
Semnificativă pentru evoluția viziunii artistului este și opțiunea sa de a folosi lemnul în creațiile sale. Lemnul i-a conferit artistului mai multă forță de expresie. Lucrările artistului au ca sursă de inspirație arta populară și lumea satului.
   Vasile Rus Batin spunea scurt și concis despre sculptura lui: "Frumosul care m-a preocupat în arta mea este cel al sufletului”.

3) Un moment surpriză este sceneta: Starostele la nunta din Chiuiești realizată de către elevii Colegiului Național Andrei Muresanu-Belu Maria, Chira Răzvan și Boian Cătălin, coordonați de prof. Simona Cristina Albinetz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu