marți, 19 mai 2015

Festivalul Internațional de Poezie Grigore Vieru




Chișinău - Iași


editia a VII-a, 20 - 23 mai 2015




PROGRAM IAȘI

   Vineri, 22 mai, la 11.00, în Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi şi sesiunea de conferinţe ale scriitorilor invitaţi la Festivalul Grigore Vieru, poet al spaţiului românesc.
   Sâmbătă, 23 mai, la ora 11.00, în Parcul Copou se vor depune flori la bustul poetului Grigore Vieru, grupuri artistice din şcolile din Iaşi vor susţine un spectacol şi va vi lansat numărul dedicat poetului al Revistei de pe gard realizat de Nichita Danilov şi Daniel Corbu.
   La ora 17.30, în Aula Mihai Eminescu a Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi, va avea loc vernisajul expoziţiei Grigore Vieru, contemporanul nostru, va fi lansată colecţia de audiobook-uri Mari Poeţi, Mari Opere, Mari Actori de către editura Princeps Multimedia şi un spectacol cu actorii Dorel Vişan, Maria Ploae, Nicolae Jelescu, cantautorii Adrian Naidin şi Florin Săsărman.

PROGRAM CHISINAU

    Festivalul va fi deschis la Chişinău, la 20 mai, ora 10.00, cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publica Ştefan cel Mare şi Sfânt.
   Programul va continua la ora 11.00 cu un eveniment organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii Ion Creangă în filiala din Teatrul Licurici. Elevi şi profesori de la diverse şcoli şi licee din Chişinău se vor întâlni cu scriitorii invitaţi la Festival, vor participa la prezentarea volumelor Albinuţa (ediţia a XV-a), Mama şi Ceasul apărute la editura Cartier, vor audia un recital muzical-poetic interpretat de laureaţii Concursului declamatorilor Şi sufletul e poezie… şi Concursului interpreţilor de cântece pe versurile lui Grigore Vieru.
   La ora 15.00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura o sesiune de comunicări dedicate creaţiei poetului Grigore Vieru, vor fi lansate cărţile Omul Duminicii, o ediţie îngrijită de Raisa Vieru şi Taina care apără poetul de Valeriu Matei. Actriţa Ninela Caranfil, artistă a poporului, va susţine un recital de versuri dintre cele înregistrate pe CD-ul Cântare copilăriei/Cântare Limbii Române.
    Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Teatrul Naţional Mihai Eminescu, cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol susţinut de Nicolae Jelescu, Iurie Sadovnic, Claudia Caia, Ansamblul vocal Brigantina, Ansamblul vocal Prometeu şi Studioul muzical-coral Lia-Ciocârlia şi poeţii invitaţi la Festival.
    Joi, 21 mai, la ora 11.00, la Biblioteca Universităţii de Stat din Moldova se va desfăşura colocviul literar-artistic Grigore Vieru – dialog în eternitate la care vor participa studenţi şi profesori.
    La ora 13.00, la Truşeni, în preajma Complexului monumental Scriitorii Unirii, va avea loc un medalion literar-artistic Grigore Vieru – Poetul Unirii organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău.
***Rodica Rodean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu