miercuri, 22 aprilie 2015

Restaurarea – o meserie vocaţională, reflectată în imagini




Biblioteca Nationala a Romaniei


Bucuresti


23 aprilie - 30 iunie 2015






    Joi, 23 aprilie 2015, la Biblioteca Naţională a României (spaţiul expoziţional AvantGarden V, parter) va fi deschisă expoziţia Restaurarea – o meserie vocaţională, reflectată în imagini, organizată de Centrul Naţional de Patologie şi Restaurare a Documentelor.
    Restaurarea – o meserie vocaţională, reflectată în imagini prezintă peste 30 de fotografii ale documentelor restaurate recent la Biblioteca Națională a României, de către Centrul Naţional de Patologie şi Restaurare a Documentelor.
Expoziția rămâne deschisă până în data de 30 iunie 2015. Intrarea este liberă.
   Încă din timpurile străvechi, omul a simţit nevoia să-şi exprime gândurile sau stările sufleteşti în mod plastic, prin desene, picturi, semne grafice (pictograme), prin scrieri alfabetice.
Toate aceste moduri de exprimare artistică sau grafică au fost materializate, de-a lungul vremurilor, pe tot felul de suporturi: piatră (pereţii peşterilor din Lascaux), tăbliţe de lut (nears şi ars), papirus, frunze de palmier, scoarţă de copac, pergament şi hârtie.
   Majoritatea acestor materiale suport de scriere sunt de natură organică, au o structură complexă şi sunt degradabile în timp: îşi modifică aspectul, culoarea, consistenţa, se usucă, se fragilizează, crapă, se fărâmiţează, astfel că, în final, documentul este distrus. Dacă nu se intervine la timp cu proceduri de conservare şi de restaurare, documentele vechi devin irecuperabile, putându-se pierde astfel valori artistice unice sau mărturii inestimabile din trecutul omenirii.
   Pentru a prelungi durata de viaţă a documentelor de patrimoniu şi nu numai, se impune a se acţiona în doua direcţii: conservarea preventivă – asigurarea unui microclimat corespunzător şi conservarea curativă – restaurarea documentelor deteriorate, scopul principal fiind redarea funcţionalităţii, precum şi prelungirea vieţii documentelor.
   În cadrul Centrului Naţional de Patologie şi Restaurare a Documentelor s-au restaurat, de-a lungul timpului, numeroase cărţi vechi, româneşti și străine, atât din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, cât şi din colecțiile altor instituţii de cultură din ţară.
   De asemenea, în cadrul Centrului, funcționează o şcoală cu tradiţie, de instruire şi formare în activitatea de restaurare a cărţilor vechi şi a altor tipuri de documente de patrimoniu.
   Atât rezultatele obţinute de-a lungul anilor, cât şi calitatea echipei de formatori recomandă Centrul Naţional de Patologie şi Restaurare a Documentelor drept cel mai bun centru de formare și specializare a restauratorilor în acest domeniu din țară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu