miercuri, 18 martie 2015

Repertorii ale (in)discreției




tranzit.ro, Bucuresti


18 martie 2015





Proiect inițiat de: 

Tincuța Heinzel și Ioana Macrea-Toma

Artiști: 

Irina Botea & Jon Dean, Tincuța Heinzel & Lasse Scherffig, Istvan Laszlo

Miercuri, 18 martie 2015, ora 17:30

Masă rotundă: Arhivele Radio Europa Liberă
 - între expresie istoriografică și cercetare artistică



Participanți: 

Irina Botea, Jon Dean, Daria Ghiu, Tincuta Heinzel, Istvan Laszlo, 
Ioana Macrea-Toma, Georg Trogemann, Lasse Scherffig

18 martie 2015, ora 19:00

Performance sonor: Maria Balabaș și Mihai Balabaș

18 martie 2015, ora 20:00

Vernisajul expoziției

tranzit.ro/ București, Str. Gazelei nr. 44, sector 4

   Luând ca punct de plecare arhivele Radio Europa Liberă de la Open Society Archives din Budapesta, proiectul Repertorii ale (in)discreției chestionează resorturile actului de arhivare și repertoriere a "Estului“ european, concretizare geopolitică și istorică a alterității. Proiectul problematizează modalitățile de colectare și transmitere a informației, modul în care, prin refracție, Estul a primit un corp epistemic. Făcând acest lucru, proiectul pune într-o nouă perspectivă raportul dintre natura informației, producția de cunoaștere și receptarea ei.
   Radio Europa Liberă este considerat un caz unic în analele transmisiilor radiofonice internaționale deoarce acționa ca un post de radio local surogat pentru populațiile aflate în țările comuniste. Ceea ce este de reținut însă este faptul că se baza pe mediile oficiale și pe știrile agențiilor de presă locale pentru a retransmite informația ce se considera a fi obiectivă. În dorința lor de cartografiere enciclopedică a lumii de dincolo de Cortina de Fier, arhivele radioului suscită o serie întregă de întrebări. Ce nu a fost cuprins în arhive, ce a rămas necatalogat și neverificat? Sau, dacă a fost surprins, ce și cum a fost transformat prin procesare? Ce fragmente ale acestui portret compozit al estului schițat de Radio Europa Liberă supraviețuiesc încă? Este acest portret doar o oglindire a războiului mediatic dintre Est și Vest? Chestionând natura însăși a informației, proiectul nostru caută să deturneze și să pună într-o perspectivare sensibilă actul de colectare, organizare și utilizare a informației.
    Proiectul reunește artiști și curatori din diferite colțuri ale lumii, activi atât pe plan internațional, cât și național, și care se definesc prin mobilitate și faptul de a fi, în cele din urmă, „între” cele două foste blocuri politice. Acest lucru aduce proiectului o perspectivă proaspătă asupra vechii dezbateri dintre Est și Vest, asupra noțiunii de "Celălalt” în general. Este vocea și viziunea unei generații care a atins maturitatea și care privește critic atât către Est, cât și către Vest.

Parteneri: Goethe-Institut București, The International Visegrad Fund, Arhivele Open Society Budapesta, Asociația 2580 Cluj, Arhivele Radio România, LAB 3 - Academy of Media Arts Cologne, Fortepan Budapesta

Multumiri: CNDB, Eduard Constantin, Ferenc’s Bar, Spatiul Platforma

Fundația ERSTE este partenerul principal al tranzit.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu