vineri, 12 decembrie 2014

Misterele Bucureştilor - Aromânii




Muzeul Municipiului București


Oameni de știință aromâni - Familia Minovici


16 decembrie 2014





   Marţi, 16 decembrie, are loc (de la ora 19:00) la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Suţu, ultimul eveniment al anului 2014 din cadrul proiectului Misterele Bucureştilor - Aromânii intitulat Oameni de ştiinţă aromâni - Familia Minovici. 
   În cadrul acestuia domnul Adrian Majuru va prezenta biografiile oamenilor de ştiinţă Dumitru, Nicolae, Ştefan şi Mina Minovici şi realizările acestora din perspectiva lor de pionieri în medicină românească. Fraţii Minovici, care au fost legişti, chimişti, ingineri de calibru, au lăsat o moştenire culturală şi socială aparte. De numele lor se leagă înfiinţarea unor instituţii importante precum Institutul Medico Legal, Spitalul de Urgenţă, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Chimie, Casa Centrală a Asigurărilor Sociale şi Salvarea.
   Seara va fi întregită de participarea extraordira a pianistei albaneze Klejda Tare - profesor de pian la Academia de Muzică a Universităţii de Arte din Tirana. Klejda Tare şi-a început cariera ca pianistă încă din anii copilăriei în oraşul său natal Korcea. În prezent este o pianistă foarte activă în viată concertala din Albania. A susţinut concerte care au avut loc la cele mai importante instituţii de cultură din Albania: Academia de Arte din Tirana în sezonul muzical Toamna Tiranei (2005), Sala Teatrului de Operă şi Balet (Tirana), Teatrul Naţional din Tirana, Palatul de Cultură din Korce, Durres, Fier şi Vlora. A dat concerte şi în oraşele Gjakove şi Pristina din Kosovo cât şi în multe oraşe din Europa. A participat la o serie de concursuri naţionale şi internaţionale în care a fost premiată cu diferite premii: la concursul tinerilor pianişti din Albania în anul 1995 a primit premiul I. La concursul Kenget e Tokes câştigă tot premiul I şi premiul Pianoul de Aur. În 1996 primeşte premiul II la concursul Tonin Harapi etc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu