sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Fotograful Ludwig Angerer




Muzeul Municipiului București


Emanuel Bădescu


6 noiembrie 2014




    Ludwig Angerer, al doilea din cei cinci copii ai lui Ferdinand Alois Angerer şi Amaliei Sethova, s-a născut în ziua de 15 august 1827 pe domeniul contelui Josef Palffy din Malaczka, unde tatăl său era angajat ca pădurar, funcţie bine remunerată dacă se ţine seama de educaţia superioară de care s-au bucurat copiii.
    Ludwig, de pildă, a urmat cursurile de chimie, fizică şi farmacie la Universităţile din Pressburg (azi Bratislava) şi Pesta. După un stagiu de doi ani de ajutor farmacist, în anul 1850 a obţinut licenţa în farmacie cu titlul de "magister”. În plus, cunoştea şi patru limbi străine: germană, slovacă, maghiară şi latină. Nu i-a fost greu să-şi practice meseria ca particular la Viena şi la Graz ca la la 13 martie 1854 sa fie angajat ca farmacist la Regia Cezaro-Crăiască a Medicamentelor. Apoi, trecând prin Sibiu, ajunge la Bucureşti unde va practica meseria de farmacist. Spiţeria sa a fost încadrată Spitalului Nr. 14, organizat – conform Hărţii Jung – în Mânăstirea Radu Vodă. Cum va ajunge Angerer fotograful capitalei vom afla joi, 6 noiembrie, de la Emanuel Bădescu.
   Emanuel Bădescu este bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Licenţiat în istorie, a colaborat cu peste 1000 de articole la revistele Formula AS, Magazin Istoric, Lumea Magazin, Historia, Descoperă, la Ziarul de Duminică şi la multe alte publicaţii. A publicat volumele 1 decembrie 1918 Alba Iulia-Bucureşti, Imnurile naţionale la români, Bucureştii subt Guvernul Vremelnicesc, Marele foc şi alte poveşti din Bucureşti. Este coautor al volumelor Scurtă istorie a Regalităţii în România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Bucureştii în vremea lui Carol I (lucrare premiată de Uniunea Scriitorilor), Conspiraţia Securităţii, Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucureştilor, ultima apariţie editorială fiind De toate din vechiul Bucureşti.

Alte evenimente  cu Emanuel Bădescu:

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiei permanente.

Următoarele conferinţe de joi:

13.11.2014 Sistematizarea Bucureştiului si sinagogile 
cu Anca Tudorancea - Ciuciu

20.11.2014 Transportul public din Bucureşti printre anecdotele administrative 
ale începuturilor cu Adrian Crăciunescu

27.11.2014 Segregarea urbană. Ce şi cum în Bucureşti 
cu Viorel Mionel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu