marți, 25 noiembrie 2014

(R)evoluția formei




Arta plastica contemporana romaneasca


Paul Neagu


Muzeul de Arta Timisoara


30 noiembrie 2014 - 25 ianuarie 2015






    A trecut o decadă de când marele artist plastic timișorean Paul Neagu nu se mai află printre noi.
Pentru a comemora acest moment, Fundația Interart Triade și Paul Neagu Estate RO, în colaborare cu Muzeul de Artă Timișoara și Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează o serie de evenimente menite să readucă în atența publicului opera celui mai important sculptor român de la Brâncuși încoace.
    Astfel, duminică, 30 noiembrie a.c., de la ora 12.00, vă invităm la Muzeul de Artă Timișoara  - Palatul Baroc, Piața Unirii nr. 1 - pentru a participa la deschiderea expoziției Paul Neagu. Opera ca o hermeneutică vizuală, al cărei curator este prof. dr. Ileana Pintilie, critic de artă. Expunerea cuprinde peste 70 de lucrări semnate Paul Neagu, din colecțiile Muzeului de Artă Timișoara, dr. Sorin Costina și familia Neagu. Cu ocazia vernisajului, va fi lansat și albumul de artă omonim. Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă Timișoara până în data de 25 ianuarie 2015, zilnic între orele 10-18 (luni închis).

    Proiectul Paul Neagu. (R)evoluția formei este completat de expozițiile Obiecte regenerative de la Galeria Jecza Timișoara și  Muchii infinite. Colecția Mircea Pinte, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

   Paul Neagu, unul dintre cei mai importanti artisti romani ai secolului XX, a fost  o personalitate de tip renascentist, cu multiple preocupări în lumea artelor. Astfel, interesele sale s-au manifestat în sculptură, pictură,  desen, grafică, eseistică și poezie. Lucrările și performance-urile sale au fost întotdeauna insuflate de un spirit inovator. Paul Neagu a căutat permanent noi forme de expresie și noi  concepții despre ată, incluzând influențe din domenii variate , precum arhitectura, filosofia sau fizica cuantică.  British Museum, Tate Gallery, Muzeul de Artă Contemporană al Scoției și Muzeul de Artă Timișoara sunt doar câteva instituții care dețin colecții Paul Neagu. Format la Timișoara, artistul și-a manifestat întotdeauna o afinitate față de acest oraș, și deși considerat un cetățen universal, ultima sa dorință a fost să fie înhumat în orașul de pe Bega.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu