marți, 25 noiembrie 2014

Nuţu Leordean-mesager al tradiţiei maramureşene




Lansare de carte


Alexandru Leordean


Palatul Cultural-Episcopal, Sighetu Marmației


29 noiembrie 2014




CENTRUL CULTURAL Sighetu Marmatiei Maramures, România
Biroul de presă este împuternicit să facă public următorul
COMUNICAT DE PRESĂ

   În cadrul aniversarii Ansamblul Mara, 46 de ani de existenta, din data de 29 noiembrie 2014, va avea loc lansarea cărţii Nuţu Leordean-mesager al tradiţiei maramureşene, autor Alexandru Leordean. 
    Cartea a apărut la editura Ţara Maramureşului-Petrova, Maramureş sub îngrijirea lui Alexandru Bogdan Petrovai şi Ion Petrovai. În paginile cărţii se prezintă evoluţia artistică a fraţilor Maria şi Nuţu Leordean, fiind de fapt, o monografie a familiei şi a localităţii Leordina.
    Nuţu Leordean s-a născut în Leordina la 15 aprilie 1944, într-o familie cu 6 copii din neamul Olanenilor. A copilărit în locul numit Pe Vale, în mijlocul naturii, a poienilor pline de flori, unde a auzit primele cântece, horile de fete şi feciori. S-a evidenţiat de timpuriu, participând la numeroase manifestări artistice de amatori, interpretând într-un stil armonios, autentic, un repertoriu valoros de muzică specifică plaiurilor natale. Fraţii Maria şi Nuţu Leordean au devenit cunoscuţi îndeosebi în urma popularei emisiuni-concurs de televiziune Floarea din grădină, la care a concurat Maria, secondată de Nuţu în anii 1972-1973. 
    De atunci au început să fie programaţi în diferite emisiuni de televiziune şi radio, au fost înregistraţi în studiourile Radioteleviziunii române şi ale casei de discuri Electrecord, bucurându-se de un real succes. În anul 1974 au obţinut atestatul de liber-profesionişti cântând acolo unde erau solicitaţi. Între 1973-1976, colaborează filarmonica de stat din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 1981 cu ansamblul Ţara Oaşului din Satu Mare. A fost invitat pentru imprimări la radio şi la „electrorecord” cântecele sale fiind înregistrate pe cinci discuri personale. Ca artist profesionist a colaborat cu ansamblul Haţegana din Hunedoara, ansamblul Cindrelul din Sibiu ansamblul Mezesul din Zalău, ansamblul Banatul, din Timişoara cu filarmonica de stat din Arad. Împreună cu sora sa Maria, Nuţu a imprimat mai multe discuri, casete audio, CD-uri şi a realizat emisiuni radio, apariţii la TV , sub sigla fraţii Maria şi Nuţu Leordean. Toate aceste creaţii şi interpretări ale lor sunt apreciate ca piese autentice şi perene ale folclorului de pe Valea Vişeului , contribuţii pline de originalitate şi de naturaleţe care înplinesc zestrea folclorică a Maramureşului. Cartea va fi prezentată de conf. univ. dr. Nicolae Iuga şi prof. dr. Dorel Todea.
Purtător de cuvânt
Ioan Dorel Todea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu