vineri, 7 noiembrie 2014

Evocari, toamna, cu...Romulus Cioflec




Lansare de carte


Muzeul Primei Scoli Romanesti, Sfantu Gheorghe


11 noiembrie 2014






    Programul se dorește a fi continuarea manifestărilor organizate toamna (când scriitorul este comemorat) la Casa memorială Romulus Cioflec din Araci, sub genericul Toamna, acasă, la Romulus Cioflec.
    După vizitarea Muzeului Primei Școli Românești, cu un ghidaj specializat, în sala de clasă a muzeului, va avea loc evenimentul propriu-zis, constând în lansarea a două volume apărute la Editura Pastel din Brașov. Ambele cărți se leagă de numele scriitorului Romulus Cioflec. Prima este un roman inedit, intitulat Jertfă pentru lumină, de curând descoperit de fiica scriitorului, Gabriela Corodeanu, care s-a ocupat de editarea volumului. A doua carte este una de istorie literară, aparținând cercetătoarei Luminița Cornea, cu titul Studii și articole literare, care cuprinde, în proporție de o treime, studii consacrate vieții și operei scriitorului Romulus Cioflec.
    Doamna Gabriela Daraban, director al Editurii Pastel, Brașov, va prezenta cele două volume, iar cuvântul specialistului va fi rostit de cunoscutul scriitor Ion Topolog Popescu, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Brașov, consultant științific al Editurii Pastel.
    Menționăm că "apariția” romanului inedit al lui Romulus Cioflec este o surpriză pentru istoria literară, dar în decursul anilor au fost și alte surprize privitoare la opera și la multe aspecte din viața scriitorului Romulus Cioflec. Spre exemplificare, redăm un fragment scris de un specialist în domeniu:
   "Surprizele sunt mari în privința operei scriitorului Romulus Cioflec, deoarece, după 1990, familia (fiicele scriitorului, Eleonora Popa și Gabriela Corodeanu) a dat la iveală opere inedite, aflate în manuscris, care, din diverse motive, nu puteau să vadă lumina tiparului înainte de 1990. Mai întâi au fost <descoperite> cele patru piese de teatru, din care au fost publicate până în prezent două, Moarte cu bocluc și Cupa Domeniilor. Demersul de restituire și reconsiderare a întregii opere a scriitorului Romulus Cioflec continuă.
    De curând, familia a descoperit, într-un sertar uitat de vreme, filele dactilografiate, conținând corecturile autorului, ale textului ce alcătuiește volumul Jertfă pentru lumină, apărut la Editura Pastel din Braşov (Luminiţa Cornea, Redescoperindu-l pe scriitorul Romulus Cioflec, în vol Studii și articole literare, Editura Pastel, Brașov, 2014).
     După prezentarea volumelor, lecturi și discuții atractive axate pe evocarea scriitorului Romulus Cioflec, manifestarea literară se va încheia cu o sesiune de autografe și fotografii.
Organizatorii invită cu drag să participe la acest eveniment cultural pe toți cei interesați de fenomenul cultural și literar, în special pe cei care doresc să afle noutăți despre scriitorul Romulus Cioflec și nu numai, într-o atmosferă specifică, adecvată dorinței de înălțare spirituală. Manifestarea va fi desigur și o întâlnire de suflet, prin prezența membrilor familiei scriitorului Romulus Cioflec, în mod deosebit a doamnei Gabriela Corodeanu.

Vă aşteptăm!

***Muzeul National al Carpatilor Rasariteni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu