marți, 21 octombrie 2014

Recuperari, Restituiri, Restaurari




Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului


20 octombrie 2014 - 20 ianuarie 2015





    Luni, 20 octombrie 2014, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului a fost vernisată expoziția Recuperari, Restituiri, Restaurari.
   Expoziţia face parte dintr-un proiect mai vast (Colecţii etnografice particulare din România. Restaurarea patrimoniului cultural material, o cale spre dezvoltarea durabilă), finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, vizând restaurarea unor obiecte de patrimoniu care nu aparţin muzeelor etnografice, al căror patrimoniu este protejat de autorităţi şi instituţii de cultură centrale sau locale, ci unor colecţii etnografice particulare.
    Pentru prima dată, studenţi restauratori din universităţi renumite şi posesorii unor colecţii etnografice de mare interes cultural s-au întâlnit pe "baricadele” salvării patrimoniului, recuperând obiectele (căci cei nepricepuţi aruncă, adesea, bunuri de valoare), restaurându-le şi restituindu-le circuitului cultural. Sprijiniţi de cadre universitare şi de specialiştii de la Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, studenţii au restaurat icoane şi cruci de mână din secolele XVIII – XIX, pieptare, ceramică, un opreg din bănuţi, o ladă de zestre, o ladă de dulgher din Brădeni din secolul al XVI-lea, un butoiaş de transportat sare.
    Expoziţia prezintă etapele restaurării obiectelor, fişe şi fotografii selectate din documentaţia de restaurare, de mare interes pentru cei dornici să vadă cum lupta împotriva urmelor timpului salvează ce mai poate fi salvat şi chiar recuperează o parte din frumuseţea de odinioară a obiectelor.
    Expoziţia include şi şase lucrări efectuate în atelierul de restaurare al Muzeului de Etnografie Braşov de Csipo Arpad, restaurator lemn. Două dintre aceste lucrări au obţinut Marele Premiu la Salonul Naţional de Restaurare Craiova, 2014.
    Expoziţia va fi deschisă până în 20 ianuarie 2015 la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00 (luni închis).
Vă așteptăm!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu