miercuri, 29 octombrie 2014

Exponatul lunii




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


30 noiembrie 2014





    În noiembrie, exponatul lunii la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va fi fluturele ochi de păun de noapte (Saturnia pyri pyri), o specie de fluture periclitată, din Familia Saturniidae. Exemplarele care vor fi expuse în cadrul exponatului lunii fac parte din patrimoniul ştiinţific al muzeului gălăţean.
    Fluturele se găseşte în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor muntoase, a Maramureşului şi a Bucovinei. Ajunge până la o altitudine de 700-800 m. Preferă lizierele de păduri, livezile şi zonele de vegetaţie ruderală de lângă sate. 
   “Fluturele ochi de păun de noapte este o specie nocturnă. Adulţii nu se hrănesc, pentru că au aparatul bucal rudimentar. Perioada lor de viaţa este de doar zece zile. În acest stadiu de dezvoltare, prioritară este perpetuarea speciei,” a declarat muzeografa Mihaela Cristescu, coordonatoarea expoziţiei. Fluturele are o generaţie pe an (monovoltin). Adulţii apar primăvara, în perioada aprilie-mai, în luna iunie depun ouăle, iar larva se dezvoltă pe parcursul verii. Toamna se împupează şi va petrece iarna în acest stadiu, iar primăvara apar adulţii generaţiei următoare. Pupa este învelită într-un cocon maroniu şi este bine fixată de crenguţele plantei gazdă. Fluturele poate ierna în acest stadiu şi 2 ani, dacă nu sunt condiţii favorabile de mediu pentru a se transforma în adult. 
   Exponatul lunii – Fluturele ochi de păun de noapte va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe data de 30 noiembrie 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu