miercuri, 10 septembrie 2014

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


12 - 14 septembrie 2014





   Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri de anul acesta prezintă publicului, pe lângă icoane, cruci, pristolnice, minaturi religioase și alte obiecte de cult, o serie de întâlniri și workshop-uri cu meșteri iconari, artiști și meșteri cruceri sau orfevrieri, care, după încheierea târgului, vor susține câteva discuții libere sau demonstrații prin care vor încerca să traducă limbajul meșteșugului povestind despre tehnici, stilul pe care și l-au conturat și sensul / semnificația demersului lor. Iconarii invitați au un traseu interesant atât din unghiul meșteșugului, cât și din perspectiva contextului în care s-au format și au lucrat. De la studii de artă, la descoperiri și dezvoltări autodidacte, ei redescoperă autenticitatea obiectului de cult prin căutări și reconstituiri personale ori inovații care folosesc imaginea tradițională ca re-sursă și teritoriu de explorare continuă pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.
   Obiecte prezente în târg: prăznicare, sfinți protectori, sărbătorile mari, heruvimi, Crucea în variante ne-împuținate, închipuite și zugrăvite pe icoane pe lemn, icoane pe sticlă, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre. Însoțim iconarii cu poame de toamnă, suc de mere, turtă dulce, dulcețuri, miere și prăjituri de casă

ATELIERE / ÎNTÂLNIRI

   Copiilor și celor care vor să cunoască atelierul nevăzut al icoanelor, al îngerilor pictați și al crucilor de mână, le facem, ca și în anii trecuți, invitația de a descoperi cum se desenează izvoadele și se zugrăvesc sfinții, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere – întâlniri.

PROGRAMUL ATELIERELOR (WORKSHOP-URI, DISCUȚII LIBERE)

12 septembrie, ora 15.00 - 17.00

atelier de sculptură în lemn pentru copii (8 -14 ani) cu Vasile Moldoveanu, meșter crucer
12 septembrie, ora 13.00 - 15.00
atelier de pictură pe sticlă pentru copii și adulți cu Nicu Muntean, meșter iconar
13 septembrie ora 11.00 - 13.00
atelier de sculptură în lemn pentru copii (10-14 ani) cu Vasile Moldoveanu, meșter crucer

13 septembrie, ora 13.00 - 15.00 

atelier de pictură pe sticlă pentru copii (10-14 ani) cu Silviu Batariuc, artist iconar

14 septembrie, ora 11.00 - 13.00

atelier de pictură pe sticlă pentru copii cu Radu Dincă, meșter iconar

14 septembrie, ora 15.00 - 17.00

atelier de pictură pe lemn cu Angela Ludoșanu, meșter iconar

15 septembrie, ora 11.30 - 13.00 

/ discuții – atelier cu Oana Musceleanu, iconar

16 septembrie, ora 11.30 - 13.00

 / discuții – atelier cu Teodora Roșca, artist iconar

17 septembrie, ora 11.30 - 13.00

 / discuții – atelier cu Radu Dincă, meșter iconar

18 septembrie, ora 11.30 - 13.00

 / discuții – atelier cu Angela Ludoșanu, meșter iconar

19 septembrie, ora 11.30 – 13.00 

/ discuții – atelier cu Popa Bogdan, artist orfevrier, crucer

Perioadă: 12 - 14 septembrie 2014
Loc de desfășurare: Curtea muzeului, Sala Acvariu
Coordonatori: Lila Passima, Cosmin Manolache
Orarul târgului: 10.00 - 18.00
Date de contact: cosmanolo@yahoo.com / info@muzeultaranuluiroman.ro

Persoană contact: Raluca Oprea Minoiu
021-317.96.61,
raluca.minoiu@muzeultaranuluiroman.ro
Numarul maxim de persoane /atelier - 10.

Iata ce ne scrie unul dintre participanti, dl. Claudiu Victor Gheorghiu

   Pentru mine, ca pictor iconar, semnificatia inceputului anului bisericesc la 1 septembrie are o incarcatura aparte.Primele mari praznice ale lunii septembrie sunt NASTEREA MAICII DOMNULUI pe 8 septembrie si INALTAREA SFINTEI CRUCI pe 14 septembrie.Crucea este dovada vie a PATIMILOR si RASTIGNIRII MANTUITORULUI, pentru noi si pentru a noastra mantuire, probabil de aceea este si una din cele 3 zile de post obligatoriu de peste an.Din punct de vedere strict al canoanelor picturii bizantine, asa cum ne sunt ele transmise si prin Erminii, reprezentarea INALTARII SFINTEI CRUCI nu trebuie sa aiba nici o abatere grava, cum ar fi adaugarea in scena a SF. MARE IMPARAT CONSTANTIN.In descrierea INALTARII SFINTEI CRUCI din Erminia picturii bizantine, apar doar SF. MARE IMPARATEASA ELENA, mama imparatului CONSTANTIN, alaturi de SF. MACARIE, Patriarhul Ierusalimului, acesta tinand cinstita cruce a MANTUITORULUI .Alaturi de ei, popor si boieri uitandu-se la cinstita cruce.”. Voi reda mai jos un mic fragment din lucrarea mea de licenta”CONSTANTIN CEL MARE SI CRESTINISMUL”, in legatura cu acest subiect:”Astfel, imparatul si mama sa au ridicat pe Locul Sfantului Mormant o biserica monumentala, distrugand templul Venerei construit de pagani pe acel loc. Constantin a scris lui Macarius, episcopul Ierusalimului, sa grabeasca constructia pentru ca autoritatile au ordin sa-i puna la dispozitie toate mijloacele materiale. Elena construieste o biserica pe locul NASTERII lui IiSUS HISTOS in Bethleem si alta pe Muntele Maslinilor. Eusebius de Cezareea descrie aceste trei biserici cu multe amanunte, dar nu istoriseste despre aflarea crucii originale pe care a fost rastignit HRISTOS. Aceste amanunte le vom afla de la alti scriitori crestini. Dupa descoperirea, in mod miraculos, a crucii patimilor lui HRISTOS, mama Imparatului a lasat o parte din lemn la Ierusalim, iar alta parte i-a trimis-o lui Constantin, care a pus-o in statuia de pe coloana de profir din Constantinopolis. Elena a mai gasit tabela cu inscriptia IN.R.I. [n limbile latina, greaca si ebraica, precum si cuiele ce fusesera batute in mainile si picioarele lui IiSUS HRISTOS cand a fost rastignit. …… Obosita dupa calatoriile din Palestina, facute la o varsta atat de inaintata, imparateasa Elena a murit probabil la Nicomedia, in 327 sau 328 d. HR.”
Troparul Inaltarii Sfintei Cruci
Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta; biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau." 


Fotografie din 2007.

Intrarea la târg și atelierele sunt libere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu