miercuri, 17 septembrie 2014

Patrimoniul renascentist din Romania




Zilele Europene ale Patrimoniului


Galati


19 - 20 septembrie 2014




Concerte, expoziţii şi simpozioane, de Zilele Patrimoniului

    Zilele Europene ale Patrimoniului au început să fie sărbătorite, la noi în ţară, începând cu anul 1992, pentru a oferi românilor posibilitatea să descopere monumentele istorice protejate, siturile, ori zonele de interes istoric mai puţin cunoscute. Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale, anul acesta, în jurul datei de 20 septembrie, este Patrimoniul renascentist din România. În Galaţi, vor fi organizate mai multe evenimente culturale, concursuri, simpozioane, mese rotunde, expoziţii, menite să sensibilizeze cât mai mulţi cetăţeni să aprecieze şi să respecte patrimoniului cultural.
    Vineri (19 septembrie), la ora 14,00, reprezentanţii Bibliotecii V. A. Urechia organizează masă rotundă pe tema Dimitrie Cantemir - o personalitate renascentistă a culturii române şi o prezentare de ediţii bibliofile. Tot la bibliotecă, începând cu 19 septembrie, în foaierul de la primul etaj, poate fi vizitată expoziţia Figuri ilustre ale Renaşterii şi creaţiile lor artistice, până pe 26 septembrie.
   Cele mai multe evenimente se vor desfăşura sâmbătă, 20 septembrie. Între orele 09,00 – 17,00, gălăţenii pot vizita Valorile patrimoniale în colecţiile Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, de pe strada Tecuci nr. 7, Bl. V3, parter. La ora 10,00, Centrul Cultural Dunărea de Jos în parteneriat cu Protoieria Galaţi, organizează evenimentul Precista, bastion de credinţă al gălăţenilor. La ora 16,00, la Muzeul de Istorie, va fi inaugurată expoziţia Scrisori inedite din arhivele poloneze ale domnitorului Constantin Brâncoveanu, iar la ora 17,30, la Centrul Multicultural Dunărea de Jos, va fi vernisajul expoziţiei Patrimoniul renascentist în România, ce conţine ilustrate vechi cu portul popular românesc şi biserici construite în secolele XVII-XVIII în Galaţi. Apoi, publicul se va putea delecta cu un spectacol de muzică medievală, în interpretarea formaţiei Anton Pann din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 
    Evenimentul este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Asociaţia Galaţi, oraşul meu, Asociaţia Tinerii şi Viitorul, Asociaţia pentru Promovarea Patrimoniului Cultural, Consiliul Judeţului Galaţi, Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi.
    Tot în cadrul proiectului Zilele Europene ale Patrimoniului, la Colegiul Naţional Costache Negri din Galaţi se desfăşoară, până pe 1 octombrie,  un concurs de artă fotografică cu tema Patrimoniul cultural gălăţean.
***viata-libera.ro via Blocul Tiglina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu