duminică, 24 august 2014

Sărbătoarea Indictionului - Anul Nou Bizantin




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Parcul Etnografic Romulus Vuia, Cluj-Napoca


31 august 2014





   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Grupul Sf. Ioan Damaschin, Biserica din Deal vă invită duminică, 31 august 2014, între orele 15:00-19:000, în 
Parcul Etnografic Romulus Vuia

La sărbătoarea Indictionului,
ANUL NOU BIZANTIN
ANNO MUNDI
7523

   Potrivit vechiului calendar folosit în spațiul românesc până în secolul al XVIII-lea, 1 septembrie era ziua de început a noului an. Potrivit vechilor credințe, în această zi Dumnezeu a început să făurească lumea. Din acest motiv, numerotarea anilor era făcută "de la zidirea lumii” sau "de la Adam”, iar anul care are ca început ziua de 1 septembrie era numit și Anno Mundi (Anul Lumii), spre deosebire de Anno Domini (Anul Domnului), care începe la 1 ianuarie, numerotat de la nașterea lui Isus Hristos.
   Sărbătoarea era ținută pentru evitarea furtunilor, inundațiilor și cutremurelor, iar de femei pentru fertilitate și pentru naștere ușoară. Era, de asemenea, interzisă începerea unor construcții noi în această zi, din credința că acestea se vor prăbuși. Se credea, în schimb, că fructele culese în această zi, în special merele, vor putea fi păstrate până în primăvara următoare.
   Vă invităm în seara zilei de 31 august, la Biserica lui Horea din Parcul Etnografic Romulus Vuia, pentru a sărbători împreună ajunul Anului Nou 7523.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu