joi, 3 iulie 2014

Esti floare de dor, Basarabie




Muzeul Judetean Botosani


Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


Alecu Renita, Stefan Renita


4 - 18 iulie 2014






Comunicat de presă 

   Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 4 – 18 iulie 2014, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian, Botoşani, expoziţia tematică Eşti floare de dor, Basarabie realizată în parteneriat cu Fundaţia Nicoară Botoşani şi Primăria Municipiului Botoşani, în cadrul     
Proiectului transfrontalier denumit În aceeaşi limbă.
   Expoziţia reuneşte un număr de 60 de lucrări – fotografii imprimate pe o pânză specială – dând impresia unor adevărate picturi, imagini surprinse în Republica Moldova de către jurnaliştii şi artiştii fotografi Alecu şi Lucian RENIŢĂ. 
   Îndrăgostiţi şi impresionaţi de istoria, destinul, frumuseţea şi pitorescul acestui spaţiu, autorii, originari din judeţul Lăpuşna, au realizat de-a lungul vremii peste 15.000 de fotografii ale peisajului basarabean. O parte a acestor lucrări au fost prezentate publicului din România în cadrul unor expoziţii găzduite de Muzeul Ţăranului Român - din Bucureşti, de Muzeul Unirii din Alba–Iulia şi la Palatul Parlamentului.
   Referindu-se la Alecu RENIŢĂ, unul dintre autorii fotografiilor, Mircea Druc, fostul prim ministru al Republicii Moldova, menţiona: "Alecu Reniţă a intrat în istorie ca unul dintre liderii de frunte ai Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia. Acum 27 de ani, când l-am descoperit, era acelaşi unionist convins ca şi în ziua de astăzi, numai că atunci, în Uniunea Sovietică, ţi se lua capul dacă afirmai că eşti român şi Basarabia e românească. Alecu a cunoscut ce înseamnă teroarea sovietică, a fost persecutat şi a suferit prigoana comunistă pentru convingerile sale româneşti".
   Vernisajul, care va avea loc vineri, 4 iulie 2014, ora 14:00, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197) propune tuturor o imagine de suflet a spaţiului de dor, basarabean, dintre Prut şi Nistru, o invitaţie la meditaţie, la conştienzarea unei părţi a istoriei naţionale văzută atât prin prisma lentilei fotografice, cât şi prin preaplinul iubirii de ţară.

Program de vizitare: zilnic 9 – 17. Intrarea gratuită.

Întocmit, 
Ana-Elisabeta Florescu, muzeograf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu