luni, 30 iunie 2014

Vremea musonului: patru ani in India




Lansare de carte


Ovidiu Iancu


Libraria Sophia, Bucuresti


30 iunie 2014






   Fascinantă, violentă, debusolantă, uriaşă, India a devenit personajul principal al jurnalului-carte, în care autorul, Oviciu Iancu, şi-a concentrat impresiile şi trăirile din cei patru ani în care a predat limba română la universitatea din New Delhi.
   Titlul cărţii, care îi dăruieşte rolul principal "musonului”, a fost ales de către autor pentru a reda senzaţia trecerii de la civilizaţia europeană la cea indiană: "Am ales un titlu care să definească această carte. Musonul este una dintre realităţile care modifică cel mai mult viaţa de zi cu zi în India. Când începe musonul, vreme de o săptămână-două-trei-o lună, plouă aproape permanent, canalizările nu fac faţă, tot oraşul se blochează. Musonul reprezintă, într-un fel, şi trecerea de la experienţa mea de european, la experienţa în India”.
   Vizibil impresionat de experienţa trăită, Ovidiu Ivancu şi-a arătat mai degrabă reţinerea în dorinţa de a se întoarce în India:
   "India dă dependență. Nu cred că cineva poate refuza să se întoarcă în India în mod conştient, pentru că ce oferă India este mult peste ce poate oferi România la ora actuală. Nu vorbesc din punct de vedere financiar, ci ca experienţă de viaţă, ca şi contact cu o cultură fabuloasă. Nu aş putea spune nu la aşa o experienţă, dar sper să nu se mai ivească ocazia”.
   Experienţa indiană a lui Ovidiu Ivancu va mai aduce la lumină încă un volum, care este în lucru şi care va fi publicat în viitorul apropiat. De această dată, va fi vorba despre o carte de poveşti, "culese” de la oameni. "Există în India nişte poveşti, pe care le-am aflat de la cei cu care am vorbit, unele dintre ele violente, altele bizare. Astea vreau să le scriu. Am început să scriu câteva dintre ele”, a mai spus autorul.
   Cartea Vremea musonului: patru ani în India – jurnalul meu indian 2009-2013 a fost publicată la editura Eikon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu