marți, 24 iunie 2014

Ceramica si portelan din donatia Paul Balcanescu




Muzeul Brailei


Centrul Cultural Nicapetre, Braila


28 iunie 2014





    Seria de întâlniri cu publicul desfăşurată sub genericul AER.APĂ.ARTĂ. continuă sâmbătă, 28 iunie, ora 11:30, la Centrul Cultural Nicăpetre, cu o prelegere despre piesele de ceramică şi porţelan donate de colecţionarul brăilean Paul Bălcănescu (1910–1965).

   Vă invităm într-un voiaj inedit prin istoria culturală, materială şi socio-economică a lumii ultimelor două veacuri! Inedit, pentru că voiajul va fi jalonat de piesele de ceramică şi porţelan aparţinând uneia dintre comorile puţin cunoscute ale comunităţii noastre – colecţia Paul Bălcănescu.
   Parte a unui ansamblu mai vast, ce numără nu mai puţin de 987 de obiecte, colecţia de ceramică şi porţelan donată de Paul Bălcănescu şi aflată, din 1965, în patrimoniul Secţiei de Artă a Muzeului Brăilei, conţine 29 de piese de artă decorativă şi aplicată europeană şi extrem-orientală databile în intervalul de timp cuprins, cu aproximaţie, între 1830 şi 1940. Chiar dacă relativ restrânsă numeric, colecţia este îndeajuns de variată şi de reprezentativă pentru a permite o privire cuprinzătoare asupra principalelor căi de schimb comercial, stilistic şi cultural care au modelat gusturile, imaginaţia şi interesele societăţii apusene de-a lungul secolului al XIX-lea şi în primele decenii ale celui de-al XX-lea.
   Convins de valoarea estetică şi documentară a pieselor din colecţia sa, Paul Bălcănescu şi-a exprimat, la un moment dat, speranţa că acestea vor prilejui şi pe mai departe "o lecţie practică de istorie şi artă aplicată, cercetată cu interes şi multă plăcere”. La aproape o jumătate de veac de la constituirea actului de donaţie, prelegerea de sâmbătă vine să răspundă, o dată mai mult, intenţiei generoase a colecţionarului. 
  Paul Bălcănescu s-a născut la Brăila, în 1910. După absolvirea, în 1928, a Liceului Nicolae Bălcescu, a urmat cursurile Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1935. A profesat apoi în oraşul natal, la Farmacia Pantell, la Drogheria Popescu, la Spitalul nr. 1 şi, în ultimii ani de viaţă, la Spitalul T.B.C. Pasionat încă din studenţie de istorie şi arheologie, apoi şi de obiecte de artă, Paul Bălcănescu a reuşit, în timp şi cu preţul multor eforturi materiale, să asambleze o colecţie din ce în ce mai numeroasă şi mai diversă de antichităţi şi artă decorativă şi aplicată. Numele său, asociat astăzi celei mai ample şi mai semnificative colecţii de acest fel constituite la Brăila, rămâne unul de referinţă pentru istoria culturală locală.
(Text: Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu