marți, 13 mai 2014

„Istoria unei descoperiri!”




Institutul Geologic al Romaniei


Muzeul National de Geologie, Bucuresti


17 mai 2014



   Institutul Geologic al Romaniei patricipa prin Muzeul National de Geologie la a zecea editie a evenimentului Noaptea Europeana a Muzeelor, initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta. 
   Noaptea Muzeelor va fi deschisa de Muzica Militara a Jandarmeriei Romane incepand cu ora 19.00. La ora 19.30 in sala de conferinta a muzeului se va lansa oficial noul site MNG www.geology.ro, iar programul va continua, mai apoi cu propiectii de filme realizate de cunoscutul explorator - speolog Dr.Cristian Lascu.
  Pe langa expozitiile permanente deschise pana la 23.30, vizitatorii, sunt asteptati sa descopere alte doua expozitii temorare dedicate acestui eveniment: 

   Viata si opera lui Gheorghe Munteanu Murgoci - 
al Scolii romanesti de pedologie si promotor al stiintei solului in lume 

   Expozitia documentara urmareste cronologic prin documente, fotografii si texte evolutia si parcursului unui concept istoric: Arheologia. Punctand si urmarind in esenta momentele deosebite care au marcat atat personalitatea cat si opera geologica a lui Gheorghe Munteanu Murgoci, expozitia va trece in revista unul din cei mai ilustrii inaintasi ai stiintelor geologice, deschizator de drumuri in diferite ramuri ale stiintelor pamantului, fondator al pedologiei in tara noastra prin introducerea in studiul solului a conceptului Scolii naturaliste initiate de V.V. Dokuceaev din Rusia. Pedologia a fost considerata de Murgoci (1924) nu ca un capitol al geologiei ci ca "o stiinta care trateaza fenomenele care au loc in pedosfera, facand parte din stiintele naturale.”

Fascinatii minerale 

  Expozitia isi propune sa aduca in fata publicului vizitator o parte din frumusetea lumii minerale.Vor fi expuse cristale care vor capta atentia publicului prin gama coloristica bogata variind de la cel mai pur cristal trasparent, trecant prin albul imaculat al cuartului, rozul pastelat al opalului de Peru, alte descoperiri minerale in nuante de gri, albastru si azuriu, ajungand pana la stralucirile inchise si misterioase ale malachitului din Republica Democrata Congo.
   Piesa centrala a expozitiei este un esantion spectaculos de peste 30 de kilograme adus din Brazilia, special pentru a fi expus in cadrul muzeului, in aceasta noapte. Exponatul foarte rar datorita formei sale prezinta cristale larg dezvoltate de heulandit, (mineral descoperit la inceputul secolului XIX, denumit dupa numele colectionarului enghez John Henry Heuland) si Stilbit un tectosiliscat din grupul zeolit.
Program de vizitate :19.30-23.30
Mai multe informatii: 
tel: 021/212.89.52, 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu